Ministarstvo energetike

Konsultacije u Banjaluci: Potrebno korigovati cijenu struje

  • Izvor: ATV
  • 23.11.2022.14:47

Cijenu električne energije za privredu potrebno je korigovati zbog povećanja troškova u poslovanju i proizvodnji, zaključeno jeu Banjaluci na konsultacijama ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić sa predstavnicima Elektroprivrede Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Na sastanku je konstatovano da povećanja troškova u poslovanju i proizvodnji električne energije bitno utiču na proizvodnu cijenu kilovat-sata i da stoga postoji potreba povećanja cijene električne energije za narednu godinu.

Predstavnici privrednih asocijacija su pokazali razumijevanje i iznijeli jednoglasan stav da je cijenu električne energije za privredu potrebno korigovati, naglasivši da ovo pitanje, prije donošenja konačne odluke, treba biti predmet daljih razgovora, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

Đokić je naglasio da će Republika Srpska i sa povećanjem cijene električne energije imati i dalje najpovoljniju i najnižu cijenu od svih država u našem okruženju. Prema njegovim riječima, ključni interes Vlade Republike Srpske je i dalje da se održi i stalno unapređuje privredna aktivnost u Republici Srpskoj i zato će nastaviti pružati podršku mjerama koje stoje na raspolaganju.

Dogovoreno je da se u narednom periodu nastave konsultacije na temu cijene električne energije, u cilju postizanja adekvatnog dogovora i zadovoljavajućeg rješenja za sve uključene strane.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, predsjednici Područnih privrednih komora Banjaluka i Bijeljina, kao o predstavnici nekoliko većih proizvodnih preduzeća u Republici Srpskoj.