Извршни директор за техничке послове у ЕРС

Копривица: Нешто већа потрошња струје у јануару, испорука Словенији од фебруара

  • Извор: АТВ
  • 24.01.2024. 08:43

Извршни директор за техничке послове у ЕРС Иван Копривица каже за АТВ да је у јануару забиљежена нешто већа потрошња електричне енергије, а говорио је и о испоруци електричне енергије из ТЕ Угљевик према Словенији која би требало да почне од 1. фебруара.

"Потрошња струје зависи од спољне температуре. Знамо да су била два хладна таласа током јануара, тако да је потрошња мало већа у односу на просјек, а то је отприлике 10 одсто већа потрошња. Прошлу годину смо имали изузетно топлу па је потрошња била, док је пријашњих година било око ових вриједности", каже Копривица.

Говорећи о испоруци, он поручује да ЕР уалже максималне напоре за уклањање свих кварова и да се одмах реагује по пријави крајњих корисника. Говорећи о дистрибутерима, он истиче да највише жалби долази на рачун старе дистрибутивне мреже.

"Улажу максималне напоре у обнављање, ЕРС инвестира. Планиран је велики инвестициони циклус у дистрибутивну мрежу, тако да се надамо да ће из године у годину та погонска спремност дистрибутивне мреже дизати на виши ниво. Сигурно да наши људи дају максималне напоре на терену и да снабдијевање крајњих купаца неће доћи у питање", каже Копривица.

Он је објаснио и тренутно стање када је у питању производња електричне енергије.

"У овим условима имамо добру хидрологију. У ХЕ Требиње 1 имамо добро стање у акумулацији. Билећко језеро има 6-7 метара коту изнад плана и то нам је нека сигурност за наредни период да неће недостајати енергије. Што се тиче проточних електрана ХЕ Вишеград и ХЕ Бочац, тамо се прерађују дневни дотоци. Зависи од узводних електрана колико оне раде, тако да и ми прилагођавамо њихову производњу. Када је ријеч о Термо-електранама, сви кварови су били отклоњени у претходном периоду, сада смо мирни за наредни период да струје неће недостајати. Што се тиче ТЕ Гацко, ту имамо проблема са квалитетом угља гдје је потребно доста трошити мазута за потпаљивање котла јер је калорична вриједност тог угља доста ниска. Из тог разлога ЕП је кренула у процес набавке система за прочишћавање угља који би требао бити оперативан у року од двије године. Што се тиче ТЕ Угљевик, она је имала проблема са цијевним системом али је то у посљедњем ремонту добро регулисано", каже Копривица.

Словенци су покренули два спора против РиТЕ „Угљевик“ и БиХ тражећи огромну одштету по основу пријератних улагања у термоелектрану.

Арбитражно вијеће у Београду је половином прошле године донијело правоснажну пресуду којом је РиТЕ „Угљевик“ наложено да на име накнаде штете за неиспоручену струју „Електрогосподарству Словеније – развој ин инжениринг“ исплати 67 милиона евра и затезну камату од 58,2 милиона евра те да им испоручује трећину струје коју произведе.

"Договор са словеначком страном је при крају. По договору од 1. фебруара требала би кренути испорука једне трећине електричне енергије из ТЕ Угљевик за словеначку страну. Што се тиче саме ТЕ Угљевик то њој не представља никакав проблем јер ће словеначка страна ту енергију платити по цијени блиској производној цијени ТЕ Угљевик. Проблем је за матично предузеће и цијели систем Електро привреде јер остајемо без 480-500 гигават-часова електричне енергије из ТЕ Угљевик што нам смањује извозни потенцијал и умањује нам приходе. Предузели смо већ неке мјере. Добрим оперативним радом, можда куповином енергије када је нижа цијена на тржишту, а чувајући нашу акумулацију за тренутке када ће цијена бити виша да можемо да је продамо, надамо се да ћемо моћи да испегламо овај губитак", каже Копривица.

Он истиче да крајњи корисници никада неће осјетити недостатак енергије и да ће струје увијек бити довољно.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина