"Нисмо француска готовинска крава"

Корак ка деколонизацији: Ове три државе стварају заједничку валуту

  • 12.02.2024. 15:25

Шеф владајућег нигерског Националног савјета за одбрану отаџбине генерал Абдурахман Чиани најавио је могућност стварања јединствене валуте за Алијансу држава Сахела.

Чиани је ту валуту оцјенио као знак суверенитета, додајући да су државе Сахела - Нигер, Буркина Фасо и Мали сада укључене у процес обнове пуног суверенитета.

Споразум због којег Запад дрхти: Почели преговори Русије и Индије?

Споразум због којег Запад дрхти: Почели преговори Русије и Индије?

"Усвајање јединствене валуте је сљедећа фаза у деколонизацији региона. Више не може бити говора о томе да су наше земље француска готовинска крава", поручио је генерал, не саопштивши никакве детаље у вези са могућом јединственом валутом.

У септембру су Мали, Нигер и Буркина Фасо створили одбрамбени пакт под називом Алијанса држава Сахела.

Његов циљ је стварање "архитектуре колективне одбране и узајамне помоћи": задирање у суверенитет или територијални интегритет једног од учесника сматраће се агресијом на читав савез и захтијеваће помоћ свих страна, укључујући и војску.

Попут Малија, Нигер и Буркина Фасо одбацују дугогодишње везе са Француском и све више се приближавају Русији, а француске снаге и дипломате сада су напустиле све три земље.

Крајем јануара те три земље саопштиле су да напуштају Економску заједницу западноафричких држава (ЕКОВАС), пише РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера