Između BiH i Rusije

Košarac: Zahvalni prijateljskoj Rusiji na podršci izvornom Dejtonu

  • Izvor: Srna
  • 31.10.2021.14:03

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac učestvovao je u Kazanju na sastanku kopredsjedavajućih Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju između BiH i Rusije, gdje je prihvaćena njegova inicijativa da se u predstojećem periodu aktivno radi na potpisivanju memoranduma o saradnji u oblasti malih i srednjih preduzeća.

Na sastanku u glavnom gradu Tatarstana istaknuto je da su odnosi BiH i Ruske Federacije dobri i prijateljski, te da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, s fokusom na sektor preduzetništva, poljoprivrede i turizma.

Naglašeno je da su ruske kompanije posebno zainteresovane za saradnju u oblasti energetike, gdje su zabilježeni najbolji rezultati, te hidropotencijala i vazduhoplovstva, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Na sastanku je konstatovano je da su Republika Srpska i Ruska Federacija već ostvarile saradnju kupovinom tri helikoptera proizvedena u ruskoj fabrici helikoptera u Kazanju za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Košarac, kao jedan od kopredsjedavajućih Komisije, izrazio je opredjeljenje za nastavak i jačanje ukupnih odnosa sa Ruskom Federacijom, budući da između dvije zemlje nema otvorenih političkih pitanja.

"Zahvalni smo prijateljskoj Rusiji na konstantnoj podršci izvornom Dejtonu, poštivanju ustavnog uređenja i jasno definisanih nadležnosti. Dobri odnosi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina treba da budu okvir za unapređenje naše ekonomske saradnje i jačanje ukupnih odnosa", poručio je Košarac.

On je ponovio zahvalnost Rusiji na zvaničnom stavu da ne prihvati legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Ruska strana prihvatila je Košarčevu inicijativu da se u predstojećem periodu aktivno radi na potpisivanju memoranduma o saradnji u oblasti malih i srednjih preduzeća, pri čemu je utvrđeno da je organizovanje sektorskog pristupa najbolje za ostvarivanje konkretnih rezultata. Prihvaćena je i ideja da u okviru Komisije bude formirana radna grupa za poljoprivrednu saradnju, po uzoru na postojeću u oblasti energetike.

Na sastanku je bilo riječi i o otvaranju ruskog tržišta za nove agrarne proizvode iz Republike Srpske i Federacije BiH, poput mogućnosti izvoza crvenog mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda. Ruska strana izrazila je spremnost da ubrza aktivnosti kako bi se ovaj cilj realizovao u što kraćem roku.

U saopštenju se navodi da je usaglašeno i da u predstojećem periodu treba aktivno raditi na potpisivanju bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvojnog oporezivanja, što će omogućiti brojne olakšice i povećanje spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

Košarac je informisao rusku stranu da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa izradilo prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koji je dobio podršku Energetske zajednice.

Istaknuto je da je usvajanje ove odluke uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o mogućnosti zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Carinske evroazijske unije, pri čemu je ruska strana naglasila opredijeljenost da pruži podršku BiH u ovom procesu.

U saopštenju se navodi da je Košarac predložio da ova mogućnost bude razmotrena i na Ekonomskom forumu na Jahorini 2022. godine.

Kada je u pitanju saradnja u oblasti turizma, naglašeno je da bi uvođenje direktne avio-linije između BiH i Ruske Federacije bilo dobra osnova i dodatni podsticaj za jačanje saradnje, a dogovoreno je i da se u narednom periodu intenziviraju aktivnosti na promociji turističkih potencijala na obostranu korist.

Sastnak kopredsjedavajućih Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju između BiH i Rusije održan je u okviru Košarčeve zvanične posjete Ruskoj Federaciji.