"Блумберг"

Криза у Њемачкој не стаје: Нови удар на "мотор" Европе!

  • Извор: РТ Балкан
  • 07.03.2024. 16:42

Наруџбине у њемачким фабрикама значајно су пале почеком 2023. након благог успона у децембру прошле године, чиме су наглашени проблеми са којима се суочава највећа економија Европске уније, преноси "Блумберг".

Најновији подаци показују да је потражња у јануару пала за чак 11,3 одсто у односу на претходни мјесец – што је горе од "Блумбергових" предвиђања.

За то је најзаслужнији пад наруџбина, чији је број скочио током децембра, на раније нивое.

Подаци су објављени само дан након што су добре бројке њемачког извоза на почетку 2024. године указале да се индустријска криза можда ублажава, наводи амерички портал.

Ипак, дугорочни пад њемачке индустрије и даље има негативне ефекте на ширу њемачку економију, која се можда већ налази у рецесији.

Бундесбанка је упозорила да би њемачка економија могла да се смањи у тромјесечју јануар-март, након што је у посљедњем кварталу 2023. године већ забиљежила смањење од 0,3 одсто. Ипак, они тврде да дугорочно смањење економије није извјесно.

"Тренд пада који је примјећен током посљедње двије године наставио се у јануару", рекао је економиста у "Комерцбанци" Ралф Солвен. "То указује да ће индустријска производња наставити да пада у наредним мјесецима и тиме допринети поновном смањењу њемачке привреде у првом кварталу", додао је он.

Њемачка је једина држава чланица групе Г7 која је током 2023. године забиљежила економски пад. Њемачки БДП се током прошле године смањио за 0,3 одсто.

Некада моћна њемачка привреда сада се суочава са падом глобалне потрошње, високом инфлацијом, губитком повољних енергената из Русије и одлуком врховног суда о ограничењу државе потрошње.

Та слабост се осјећа у широј еврозони, чија привреда од 20 земаља кокетира са рецесијом више од годину дана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)