Rast cijena

Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španiji

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 12.03.2023. 07:18

Ljetovanje na hrvatskoj obali biće skuplje i do 20 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, prenose tamnošnji mediji.

"Ispada tako da će, recimo, za apartmane u kojima je noćenje prošlog ljeta bilo 70 evra, ovog ljeta biti minimum 80, a nerijetko i 90 evra po danu. Kratko, sedmodnevno ljetovanje u tom slučaju u startu poskupljuje barem 70, a češće 100 do 140 evra", piše Večernji list.

Rast cijena osjetio se još prošle godine, a zbog inflacije, poskupljenja energenata i komunalija bilo je jasno da će se nastaviti i ovo ljeto.

“Poskupljenja su neizbježna i cijene će biti barem 15 odsto više nego lani. Ali, to je sad već sve zajedno i 30 odsto skuplje u odnosu na 2019. godinu”, rekla je predsjednica Udruženja porodičnog smještaja Barbara Marković.

Ona ističe i da je Hrvatska skuplja i u odnosu na druge evropske destinacije.

“Jasno je da je domaćem gostu preskupo 150 evra za noćenje, koliko će ljeti biti cijene apartmana za dvoje, plus još dva ležaja, na dobroj poziciji. Inače, u Grčkoj, recimo, sve je, od smještaja do ugostiteljstva, bitno jefitnije nego kod nas, a cijene su niže i u Španiji i Portugalu. Razumljiva mi je ambicija da budemo kvalitetna, boutique destinacija, ali onda bi svi segmenti turističke ponude morali biti na tom nivou. A to, nažalost, nije slučaj”, dodaje.

Rast cijena na hrvatskom primorju primijećen je i na turističkom sajmu u Berlinu. Kako prenosi Večernji list, iako Evropljani mogu bez problema da ih plate, ne znači da im se skok sviđa.

“I partneri nas upozoravaju da su kod konkurenata cijene niže. Neke agencije su nam se, pak, žalile kako na hrvatskom jadranu ne mogu da zakupe onoliko hotelskih soba koliko bi htjeli, jer hotelijeri spekulišu i čuvaju sobe za goste koji dolaze bez posredovanja agencija i kojima noćenje naplaćuju skuplje”, prenosi jedan domaći turistički profesionalac koji se brine koliko će još evropsko tržište ostati imuno na skok cijena turističkih aranžmana u Hrvatskoj.