Kamperi

Ljetuju u Hrvatskoj, a ne plaćaju ništa: "Prevarili" sistem

  • Извор: ХРТ
  • 05.07.2023. 09:57

U Hrvatskoj je kampovanje zabranjeno na svim površinama koje nisu za to predviđene, ali se lokalne vlasti ipak susreću sa ilegalnim kamperima koji koriste "sivu zonu" kada je u pitanju zaustavljanje na parkinzima.

Globalni turistički trendovi pokazuju da nove generacije turista žele dinamičan i aktivan odmor, pa su kamperi sve češći izbor.

Ovim, sve luksuznijim kućama na točkovima, popularnost je dodatno porasla u pandemiji, pa se mogu vidjeti cijeli konvoji na putu prema željenoj destinaciji.

Ipak, i oni se moraju pridržavati pravila, a ne pokušavati da ljetuju - besplatno.

Reporteri HRT-a provjerili su da li to iskorištavaju vlasnici kampera, pa su pitali putnike jednog takvog vozila koje su zatekli na parkingu da li znaju da su u prekršaju, ali su dobili odgovor da su samo došli na kratko da prošetaju, pa idu dalje.

Samo nekoliko metara dalje od njih jedno je parkirano vozilo na parkingu i prenoćilo. Oni, naravno, tvrde da nisu, a komunalac u obilasku nema dokaza da jesu.


Pakao srpske radnice u Hrvatskoj: Gađali su me, policija mi rekla da se vratim u Srbiju

Pakao srpske radnice u Hrvatskoj: Gađali su me, policija mi rekla da se vratim u Srbiju

"Mi ga upozorimo, vidjećemo onda njegovu reakciju, ako vidimo da ne reaguje, možemo mu izdati mandatnu kaznu, ili možemo uključiti turističku inspekciju. Njihove su kazne mnogo jače nego naše", kaže Zdenko Ivanac, organizator komunalnog redarstva u Zadru.

Prema Zakonu o ugostiteljskoj delatnosti, kampovati se može samo na za to označenim površinama.

"Grad Zadar za ovu je sezonu pripremio oznake upozorenja da je zabranjeno kampovanje na pojedinim lokacijama. Komunalci su na usluzi građanima i izlaze na svaki poziv, a za sljedeću turističku sezonu razmišljamo o tome da zabranimo saobraćaj kamperima u određenim dijelovima grada", kaže načelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoline Robertino Dujela.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.