Novi udar po džepu

Loša vijest za sve podstanare u Njemačkoj

  • 25.07.2023. 15:50

U Berlinu rastu i najamnine i kupoprodajne cijene nekretnina. U ostalim njemačkim metropolama trend je barem donekle drugačiji.

Velika potražnja za stambenim prostorom, spora novogradnja, kupci nekretnina koji oklijevaju: Prema novom istraživanju, pritisak na tržište iznajmljivanja u njemačkim gradovima je povećan.

Zastrašujuće fotografije: Pao grad od 19 centimetara!

Zastrašujuće fotografije: Pao grad od 19 centimetara!

U prvoj polovini godine cijene iznajmljivanja nekretnine u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Dizeldorfu, Štutgartu i Lajpcigu porasle su u prosjeku za 6.7 odsto, pokazala je analiza koju je objavio stručnjak za nekretnine Jones Lang LaSale (JLL). U istom periodu prošle godine rast iznajmljivanja i dalje je iznosio 3.7 odsto.

Jeziv video: Snimljen trenutak pada aviona u Grčkoj!

Jeziv video: Snimljen trenutak pada aviona u Grčkoj!

Rast cijena iznajmljivanja nekretnina u metropolama je jači nego u urbanim naseljima: tamo su tražene najamnine za nove zgrade i postojeće stanove porasle za 2.7 odsto u roku od dvanaest mjeseci. Oglašavane cijene zakupa u okruzima porasle su za 4.9 odsto.

Sve veći pritisak na stambeno tržište u Berlinu

Najam je snažno porastao u Berlinu i Lajpcigu, gdje su, prema studiji, zabilježena dvocifrena odstotna povećanja. U Berlinu je 2022. došlo do neto imigracije od 86.000 ljudi, dok je nešto više od 17.000 stanova dovršeno, objasnio je JLL. Berlinsko tržište nekretnina postaje sve napetije.

Rast cijena iznajmljivanja bio je puno veći u drugim većim gradovima, a najamnine čak su malo pale u Štutgartu.

"U svim razmatranim metropolama postoji ogroman nedostatak ponude, koji će biti pogoršan posustalom stambenom izgradnjom", rekao je JLL stručnjak za stambene nekretnine Roman Hejdrih.

Pogledajte pravac kretanja: Novi talas oluje stiže večeras

Pogledajte pravac kretanja: Novi talas oluje stiže večeras

"Stoga se ne nazire kraj rastu cijena zakupa", rekao je stručnjak. Pritisak dolazi i od povećanih kamata na kredite, koje onemogućuju potencijalne kupce u kupovini nekretnina i guraju ih na tržište najma," navodi se.

Studija takođe pokazuje koliko su skupi stanovi u osam velikih gradova. Stanovi za iznajmljivanje tamo su se nudili po prosječnoj cijeni od 15.38 evra po kvadratnom metru, oko 50 odsto skuplje nego u gradskim četvrtima (10 evra) i 79 odsto skuplje nego u ruralnim naseljima (8.61 evro).

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj padaju

U međuvremenu, otkupne cijene novogradnje i postojećih stanova ostale su pod pritiskom. Prema podacima JLL-a, tražene su cijene u prvoj polovini godine pale za 7 posto, u usporedbi s rastom od 7,5 posto u istom razdoblju lani.

I dok su stambene nekretnine u Berlinu malo poskupjele, u svim ostalim metropolama zabilježen je značajan pad - najviše u Minhenu, Štutgartu i Dizeldorfu.

Smijenjen kineski ministar spoljnih poslova!

Smijenjen kineski ministar spoljnih poslova!

U metropolama su cijene naglo porasle tokom dugog nekretninskog buma. Prema JLL-u, cijene su nedavno znatno manje pale u urbanim naseljima (-5.2 odsto) i ruralnim naseobinama (-2.2 odsto), prenosi "Fenix".

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj već mjesecima padaju. Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, u prvom su tromjesečju u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine smanjeni za 6.8 odsto. Brojke za drugi kvartal još se čekaju.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.