Semberija

Loše vrijeme i bolesti uzeli danak: Počela žetva pšenice

  • Извор: АТВ
  • 01.07.2023. 19:53

Semberija je ovih dana u znaku žetve pšenice. Poljoprivedni proizvođači na svojim parcelama rade punom parom. Nadaju se povoljnim vremenskim prilikama kako bi poslove mogli završiti u roku.

Kombajni u njivama uveliko vrše pšenicu. Ipak, prinosom strnih žita na ovom području poljoprivrednici nisu zadovoljni. Zbog loših vremenskih prilika i bolesti koje su napale pšenicu, ovogodišnji prinos manji je za 30 odsto u odnosu na onaj iz prethodne godine. To diktira veću cijenu pšenice u konačnici. 

"Em je mali prinos, em je loš kvalitet, em je loša cijena, tako da, što se tiče pšenice, ove godine je stvarno, malo je reći katastrofa. Mislim da svaka cijena ispod 40 feninga totalno neisplativa proizvodnja“, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije“ Boško Radić.

Poljoprivredni proizvođač iz Semberije Nikola Radić kaže da se ne očekuje neki prinos.

"Ne očekuje se neki prinos. Najmanje 30 odsto će podbaciti ove godine. Bile su velike kiše, propalo je to, a ovamo smo i u problemima sa cijenom pšenice. Nećemo se nikako moći dogovoriti sa mlinarima, ne znam šta će biti dalje“, kaže Radić. 

Cijena pšenice od 40 feninga biće dovoljna samo da se pokriju troškovi. Sve ovo poljoprivrednike koji rade sa pšenicom, vodi u debeli minus. To će, kažu, uticati na to da se proizvodnja pšenice na području Semberije znatno smanji. 

Ni na parceli mladog poljoprivrednog proizvođača Milorada Babića iz Popova kod Bijeljine situacija nije mnogo bolja. Očekuje da će prinos na njegovim parcelama biti četiri tone po hektaru. 

"Vremenske prilike su do toga dovele. Obilne kiše su padale, kada je trebalo da bude sunca bile su vremenske nepogode i dovelo je do tih faza pšenice da je loš kvalitet i prinos duplo umanjen nego prošle godine“, kaže poljoprivredni proizvođač iz Popova kod Bijeljine Milorad Babić.

O pšenici će semberski poljoprivrednici pregovarati sa resornim ministrom već u ponedeljak i pokušati da dogovore najbolju cijenu. Za sada, podsticaj od 500 KM po hektaru pšenice koji će uskoro biti uplaćen, značajna je pomoć od Ministarstva poljoprivrede.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска