Nezavisni od dolara

Maduro: Venecuela želi u BRIKS, Lula: Sanjam o zajedničkoj valuti

  • Извор: Агенције
  • 30.05.2023. 10:48

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da je njegova zemlja zainteresovana za članstvo u BRIKS-u.

"Ako nas pitaju da li Venecuela želi da bude dio BRIKS-a, kažemo da želimo da budemo skromni dio BRIKS-a i da idemo u korak sa promjenljivom geopolitičkom situacijom", rekao je Maduro na zajedničkoj konferenciji za medije sa brazilskim predsjednikom Luisom Inasijom Lulom de Silvom, prenosi TASS.

I bogati

I bogati "plaču": "Luj Viton", "Guči" i "Hermes" izgubili 30 milijardi dolara

Dodao je da bi BRIKS mogao da pomogne u konsolidaciji južnoameričkih zemalja, i da ta organizacija "kao magnet privlači države koje žele mir i saradnju".

"Više od 30 zemalja je već podnijelo zahtjev za članstvo u BRIKS-u", istakao je Maduro.

Tektonske promjene: Kako će članstvo Saudijske Arabije u BRIKS-u uticati na svijet

Tektonske promjene: Kako će članstvo Saudijske Arabije u BRIKS-u uticati na svijet

Lula je ponovio da sanja o zajedničkoj valuti za zemlje članice BRIKS-a kako njegova zemlja ne bi morala da koristi američke dolare u spoljnoj trgovini. 

"Sanjam da imamo zajedničku valutu koju bi naše zemlje koristile u transakcijama, kako bismo bili nezavisni od (američkog) dolara. Nemoguće da ne možemo da imamo više slobode za poslovanje. Sanjam da BRIKS ima sopstvenu valutu, poput evra Evropske unije", rekao je Lula na zajedničkoj konferenciji. 

On je dodao da će jedna od ključnih tema ovogodišnjeg južnoameričkog samita, koji će se održati 30. maja u Braziliji biti "izgradnja ekonomskog bloka".

BRIKS sve jači: Devetnaest zemalja bi da postane dio saveza

BRIKS sve jači: Devetnaest zemalja bi da postane dio saveza

Govoreći o nezavisnosti od američkog dolara, predsjednik je kao primjer naveo trenutnu situaciju u Venecueli, koja bi onda mogla da plaća uvoz valutama drugih država.

"To je zbog SAD, one su uvele embargo. Mogu samo da kažem da je embargo gori od ratova - u ratovima vojnici (ginu) na bojnom polju, ali u slučaju ovakvog embarga, umiru djeca, žene i stariji ljudi koji nemaju nikakve veze sa političkim sporovima", rekao je Lula.

BRIKS je udruženje koje objedinjuje najveće svjetske ekonomije u razvoju: Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Argentina, koja ima posebno jake ekonomske veze sa Kinom i Brazilom, podnijela je zahtjev za članstvo u BRIKS-u u septembru 2022. 

Izuzetno pretjerane sankcije

Ovo je prva posjeta predsjednika Venecuele Brazilu od 2015. godine.

Bivši brazilski desničarski predsjednik Žair Bolsonaro zabranio je Maduru ulazak u Brazil, kada je preuzeo dužnost 2019, što je mjera koju je Lula ukinuo kada se ove godine vratio na vlast.

Među pitanjima na dnevnom redu bio je veliki dug, koji je Venecuela imala kod Brazilske nacionalne razvojne banke, rekli su brazilski zvaničnici.

Maduro je jedan od 10 južnoameričkih predsjednika koje je Lula pozvao na samit na kome se razgovaralo o pokretanju bloka regionalne saradnje umjesto ugašenog UNASUR-a, stvorenog 2008. tokom prethodnog Lulinog predsjedavanja sa tadašnjim ljevičarskim liderima Venecuele i Argentina, Ugom Čavesom i Kristinom Kiršner.

Japan uveo novi paket sankcija Rusiji: Na listi generali, novinari, fabrike, banke...

Japan uveo novi paket sankcija Rusiji: Na listi generali, novinari, fabrike, banke...

Venecuelanski i brazilski lider kritikovali su američke sankcije Venecueli. 

Lula je američke sankcije nazvao "izuzetno pretjeranim" i kritikovao SAD zbog negiranja Madurovog legitimiteta, kojeg Vašington smatra autoritarnim liderom koji nije dozvolio slobodne izbore.

Za Madura je posjeta bila prilika da ponovi apel za ukidanje američkih sankcija, rekavši da će pozvati druge nacije u Južnoj Americi da im se suprotstave kao regionalni blok.

Nekoliko južnoameričkih zemalja sada predvode ljevičarski lideri koji bi mogli da podrže takvu poziciju, uključujući Argentinu, Boliviju i Kolumbiju, kao i Brazil, navodi Bi-Bi-Si.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок