Малинар из БиХ уништио више од пола засада: Ни марку ми нису платили

  • Извор: Агенције
  • 06.03.2024. 09:14

Један од најпознатијих произвођача малина у Босни и Херцеговини, Јусуф Ковачевић из Бужима, чији се малињак простирао на око 2,5 дунума, био је принуђен ове зиме да искрчи пола засада.

Како је испричао у разговору за "Агроклуб", иако је лани произвео више од три тоне “црвеног злата”, његов рачун је у минусу, јер откупљивач до данас ништа није исплатио.

“Покренуо сам тужбу пред Општинским судом у Санском Мосту. Род сам прошле године предао у Општу задругу ‘Натура’, с којима имам уговор. До данас нису марку платили, тако да ми дугују више од 19.600 марака”, рекао је Ковачевић.

Из ове задруге су, како даље открива, лани тражили да раде с њим. Он је имао своје услове и откупну цијену на коју су откупљивачи пристали те су склопили уговор код нотара, пише "Крајина.ба".


Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Ништа није наслућивало да Ковачевић неће наплатили нити један фенинг за више од 3.122 килограма малине колико је предао. Договор је био да се средином бербе плати 30 одсто, а остатак крајем септембра. Међутим, до плаћања никада није дошло.

“Имао сам 12 берача, које сам уредно платио, ако зарачунамо и репроматеријал, ја сам 8.000 марака у минусу, без да рачунам рад моје породице и мене цијелог прољећа и љета”, каже он.

Све то је утицало на његову одлуку да ове године искрчи више од половине малињака, односно око 70 одсто засада. Оставио је, каже, онолико колико може стићи да обрађује и обере са својом породицом.

“Ако не буде продаја ишла за кеш, и то уништити, што бих радио џабе”, додаје Јусуф, који је раније уништио и засад јагода због великих улагања, а никакве заштите произвођача.


Колико кошта пренатални тест

Колико кошта пренатални тест

Оно што га је изненадило ове године јесте потражња за садницама. Због ситуације на тржишту, како наводи, није очекивао да ће продати и једну, али зарадио је каже 7.000 КМ од те продаје садног материјала.

“Мојих садница има по цијелој БиХ иако је мој садни материјал 30-40 посто скупљи него код других. Имам родан малињак, здраве саднице, људи ме препознају по томе”, каже Ковачевић, који истиче и захвалност својим купцима.

Додаје на крају како му је било жао искрчити оно у шта је уложио године труда и рада, но сматра да је држава највећи кривац за ситуацију у коју су доведени малинари, који су попут њега били принуђени уништити засаде.

“Откупљивачима је држава допустила да могу узети род, а да га не плате. Произвођачи су препуштени сами себи. Толико администрација, толико влада и министара, а да нико не стане иза нас”, наводи овај пољопривредник истакавши како би се од ове производње могло нормално живјети у БиХ, али се нажалост од произвођача праве социјални случајеви.

“Сваке године сам добијао од 20 до 24 хиљаде марака, за род и саднице. Од тога се овдје може солидно живјети годину дана. Али нема заштите, у продавници је код нас килограм малине 22 марке, а у откупу плаћају по марку, двије. Једино је фирма у Средњој Босни платила 3,5 марке”, закључује Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?