ATV

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača

Marinković: Problem sa plasmanom pšenice

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2022. 09:26

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je Srni da je žetva na području Posavine završena i da su prinosi od pet do devet tona po hektaru, ali da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa plasmanom roda pšenice.

- Bez obzira na sve probleme, poput suše, imamo i problem sa plasmanom roda pšenice. Došlo je do pomaka po pitanju porasta cijena, ali i do smanjenja potražnje za ovom žitaricom - naveo je Marinković.

On je naveo da neki poljoprivredni proizvođači i stratezi smatraju da bi moglo doći do dodatnog povećanja potražnje i cijene ove žitarice u narednim mjesecima.

Marinković je istakao da je na području Posavine prinos pšenice od pet do devet tona po hektaru, zavisno od tipa zemljišta, primjenjene agrotehnike, mineralnih đubriva, samog sortimenta.

- Јasno da je prosjek opet negdje oko 5,5 tona po hektru i da je pšenica prilično dobrog kvaliteta i da dosta poljoprivrednika je zdržalo rod, jer nisu htjeli da je prodaju po nižim cijenama - naveo je on.

Marinković je apelovao da poljoprivredni proizvođači prekontrolišu pšenicu, ukoliko se odluče da zadrže u skladištima, jer je došlo do pojave žiška.

Тагови:
  • 22:00 Серија: Немирни (12+)

    Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

  • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

    Серија: Мочвара (16+) (Р)