Nisu poštovali odluku Vlade Srpske

Marketi i benzinske pumpe neopravdano dizali cijene

  • Izvor: ATV
  • 05.04.2022.19:28

Poskupljenja koja građani Republike Srpske posljednjih dana itekako osjete, pojedini marketi i benzinske pumpe iskoristili su kako bi zarađivali, ali nelegalno.

Ne poštujući Vladinu odluku o ograničenju marži, cijene su, na štetu građana, sami diktirali. Inspekcija im je odlučila stati u kraj. Tako su, za posljednjih mjesec dana, u 37 marketa okrili prekoračenje marži i 34 nepridržavanja cijena. 

“Ukupna vrijednost tih naloga kreće se blizu pola miliona KM. Znači da tamo nije bilo dobro stanje. Osim toga inspektori su izricali kazne i za one tržne centre koji su ograničavali promet proizvoda potrošačima, odnosno te količine koje potrošači žele da kupe oni su ograničavali”, rekao je Radivoje Gavrić, glavni tržišni inspektor Republike Srpske.

Bez obzira na upozorenja, određeni marketi su nastavili ograničavati količinu artikala koju građani mogu kupiti. To je apsolutno nedozvoljeno, kažu iz Udruženja potrošača. 

“Pojedini trgovci ograničavaju količinu kupovine određenih proizvoda, što je rezultiralo time da inspekcija izađe na teren i ustanovi određene nepravilnosti i ispiše ogromne kazne, što je dobro jer se radi na preventivnoj zaštiti potrošača u Republici Srpskoj”, naveo je Dušan Srdić iz Udruženja potrošača “Reakcija”. 

Lupa inspektora nije zaobišla ni bezninske pumpe. Zbog neopravdano visokih cijena izrekli su 170 prekršajnih naloga u vrijednosti 1,2 miliona KM. 

Inspektori su na terenu provjeravali kako distributeri formiraju cijene. Odradili su 147 kontrola, a u čak 85 utvrđene su nepravilnosti. To znači da su određenei distributeri, kako bi što više zaradili, neopravdano dizali cijene.