Директор Фонда ПИО Републике Српске

Милић за АТВ: Пензије у Српској редовне, повећан број пензионера

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2023. 10:50

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Mилић рекао је гостујући у АТВ јутру да је Фонд ПИО у потпуности испунио све што је одобрено планом и програмом рада за 2023. годину од стране Владе Републике Српске.

Милић је истакао да је приход по основу доприноса већи за 16 посто те да је исплата пензија у протеклој години била редовна.

"Ми смо већ завршили обраду пензија за новембар мјесец и имамо 5.810 пензионера више у исплати са новембарском пензијом у односу на децембарску коју смо исплатили у јануару ове године", рекао је Милић.

КОЛИКО СЕ ЧЕКА РЈЕШЕЊЕ О ПЕНЗИЈИ?

"Кад су у питању пензијски фондови на простору бивше Југославије, ту смо без премца, чак и у односу на фондове у Словенији и Хрватској које су већ дугогодишње чланице Европске уније, стварно смо ту максимално оперативни и у потпуности ажурни", рекао је Милић.

Он је истакао да, са данашњим даном, Фонд ПИО има 2.150 тзв. првих захтјева за остваривање права на пензију.

"То су први захтјеви код прекида радног односа и испуњавања услова за старосну, породичну или инвалидску пензију, односно по први пут подношење захтјева за увођење у пензијски систем и увођење у исплату. На мјесечном нивоу ми ријешимо између 2.400 и 2.500 захтјева ", рекао је Милић.

ПРОБЛЕМ ЧЕКАЊЕ ПОТВРДА СТАЖА

Он је истакао да је највећи проблем Фонда ПИО чекање потврда стажа од земаља са којим имају потписан међудржавни споразум о социјалном осигурању.

"Апелујем свим осигураницима који су старости до 64 године, а у било којем периоду свог животног вијека су радили од неких од земаља у окружењу или било којој другој земљи, да се без бојазни обрате у најближу пословницу ПИО-а и само на једном међународном обрасцу покрену захтјев за утврђивање стажа оствареног код тог ино-носиоца осигурања", каже Милић.

Он је рекао да се захтјев може правовремено комплетирати ако се покрене поступак прије него што се прекине радни однос.

"Ми онда проведемо управни поступак и донесемо ријешење о пензији у року од 24 часа. Сада на потпуно аутоматизовани начин водимо управни поступак и доносимо ријешења о остваривању права на пензију", рекао је Милић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: