Ministar poljoprivrede

Minić: Mljekari će dobiti 400 KM po grlu, ali će se znati koliko ima krava

  • Извор: АТВ
  • 03.03.2023. 11:21

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Srpske Savo Minić izjavio je da u Republici Srpskoj trenutno ne postoje podaci o tačnom broju grla krava, ali da je taj registar neophodno uraditi.

Govoreći o podsticajima mljekarima, u emisiji "Imate riječ" na našoj televiziji, Minić je takođe objasnio i pojedine tvrdnje da količina proizvedenog mlijeka u Srpskoj ne odgovara onoj koja je prikazana.

"Mi želimo da premiramo poljoprivrednog proizvođača, konkretno kada je u pitanju mljekarstvo. U ovom momentu nas ne interesuju otkupljivači, prerađivači. Šta se dešava? Predsjednik Udruženja mljekara javno kaže da nije stvarna količina proizvedenih litara mlijeka", rekao je Minić i dodao:

"Gledao sam u emisiji kada je rekao da se dodaje palmino ulje i nekakvi drugi derivati da količina koju proizvede Republika Srpska bude uvećana za tu količinu koja je nestvarna i onda, kad se sve to zbroji, mi premjeramo 124 miliona litara mlijeka. Realno se proizvede do 100-105 miliona litara mlijeka".

Minić je objasnio i kako to izgleda na terenu.

"Imamo kontrolne asistente, imamo otkupljivače. Kad naš mljekar donese da preda, to mlijeko neko preuzme, vozi ga i radi se kontrola. Ono što je po meni nepotrebno, mi premiramo mlijeko ekstra kvaliteta. I onda dođemo da u Republici Srpskoj imamo 98 posto ekstra kvalitet mlijeka. Neki evropski prosjek je 44-45 posto. Ostaje onih dva posto kojih se ne premira. Mislim da je i to pogrešno. Treba premirati proizvođača, odnosno direktno muzno grlo da proizvede što više i što kvalitetnijeg mlijeka i da ide na tržište sa tim mlijekom", rekao je Minić.

Ministar poljoprivrede je dodao da nemamo tačan podatak o broju muznih grla, ali bi da trebalo da posjedujemo taj registar, te da će u tome pomoći sistem VIS 2.

"Sada kada smo odlučili i sa premiranjem u startu sa 200 KM po muznom grlu i kad vidimo koji broj muznih grla imamo - 10 miliona KM koje smo pripremili kao jedno od direktnih povećanja mljekarima, a tvrde da imaju 22.000 ili 23.000 muznih grla, znači dobiće 400 KM po grlu, ali ćemo znati koliko imamo muznih grla", rekao je on i dodao:

"Nažalost nemamo tačan podatak (o broju muznih grla). Naravno da bi trebalo da imamo. Tu opet dolazimo - Agencija za obilježavanje životinja, nivo BiH, kako izgledaju ušne markice... Zato je Republika Srpska i resorno ministarstvo u prošloj sedmici postavilo Veterinarski informacioni sistem (VIS 2) i prilagodilo ga ovom. Idemo da vidimo svako muzno grlo, tražimo od veterinara, i oni su pod lupom, i oni su optuženi od strane pojedinih organizacija da prikazuju nestvarno stanje muznih grla, sad ćemo uzeti sve to prekontrolisati i vidjeti koliko imamo muznih grla".

Objasnio je da će u pomenuti sistem unijeti tačno ono što se bude vidjelo na terenu.

"Jednom je red da kažemo da u sistemu imamo toliko i toliko muznih grla. Sad to varira od 31.000 do 35.000 muznih grla. Meni mljekari, s kojima sam bio prije neki dan u Gradišci, kažu da to sigurno nije više od 22.000 ili 23.000 muznih grla", rekao je Minić.

Na pitanje, šta je sa razlikom između navedenih brojeva grla, ministar kaže:

"Ima još 3-4.000 grla koja nisu u sistemu otkupa, ali sigurno je da ima još negdje neki broj koji se gubi. Kad uzmemo onaj broj muznih grla koji je u sistemu otkupa i kad uzmemo da, osim premije po litri, osim ovih 10000 miliona koje sam rekao, osim 2 miliona za nabavku priplodnih junica, osim milion i po premiranja po domaćoj junici - sve je ovo povećano i kad se zbroji prošle godine, 27 i po miliona i dva miliona za junice - 29, a ove godine 42 i po miliona".

Ministar poljoprivrede Srpske je rekao da će na kraju kada se sve sabere, sektor mljekarstva povući blizu 70 miliona KM.

"Ja sam im to rekao. I zato sad nemamo galamu i nemamo dreku. Možda, osim tog šuma u komunikaciji (s mljekarima), je bilo i malo vremena da se to pojasni, ali netačno je da sam ja bilo koga, na bilo kakav način gledao sa neke visine, da sam nekoga uvrijedio ili da sam se nekome rugao. Nijedan pošten mljekar neće imati ništa protiv toga da dobije premiju po muznom grlu, što je naš cilj u budućnosti da premiramo stvarnu proizvodnju mlijeka", rekao je Minić.

Ističe da će Republika Srpska upravo zbog toga popisati krave i uvesti ih u sistem.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)