ATV

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde

Minić: Očekuje se otkupna cijena pšenice 30 do 35 feninga po kilogramu

 • 31.05.2023. 12:59

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Republike Srpske Savo Minić očekuje da će ovogodišnja otkupna cijena pšenice biti između 30 do 35 feninga po kilogramu, duplo manja nego prošle godine, ali da za to postoji niz objektivnih razloga.

"Brine nas cijena pšenice koju očekujemo u žetvi, neće biti ni blizu prošlogodišnje, ali postoji niz objektivnih razloga za to", izjavio je Minić danas novinarima u Kladarima kod Srbca gdje je prisustvovao manifestaciji "Dani polja strnih žita".

Minić je rekao da Ministarstvo očekuje da će ove godine u Republici Srpskoj rod pšenice biti oko 200.000 tona, najviše u Semberiji, Posavini i Lijevče polju, gdje se očekuje rod između 30.000 do 40.000 tona.

Na mjestu nekadašnjeg Jelšingrada predviđena poslovna zona i stambene zgrade

Na mjestu nekadašnjeg Jelšingrada predviđena poslovna zona i stambene zgrade

"Očekujemo ovogodišnji rod pšenice nešto slabiji u odnosu na prošlogodišnji, odnosno 550 kilograma po dunumu, zavisno od sorti, klime i podneblja", istakao je Minić.

On je rekao da ove godine ima 40 odsto više zahtjeva poljoprivrednih proizvođača kada je riječ o premijama za pšenicu, a realno je i više od 20 odsto površina zasijanih njome.

Prema njegovim riječima, veliki broj poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj ove godine se opredijelio za sjetvu pšenice zbog podsticaja od Ministarstva od 500 KM po hektaru pšenice i 75 feninga po litri goriva.

ATV saznaje: Ovo su Banjalučani uhapšeni u akciji “Polo”

ATV saznaje: Ovo su Banjalučani uhapšeni u akciji “Polo”

Minić je rekao da će resorno ministarstvo svojim mjerama, koje su ove godine veće za 100 odsto kada je riječ o podršci tekućoj proizvodnji, doprinijeti da poljoprivredni proizvođači budu održivi u ovoj godini.

On je rekao da je sa načelnikom opštine Srbac Mlađenom Dragosavljevićem razgovarao o tome da se maksimalno ide u susret poljoprivrednim proizvođačima kada je riječ o dodjeli poljoprivrednog zemljišta na korištenje koncesijom ili putem zakupa.

Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

Ove godine, kaže Minić, u Ministarstvu je bilo zahtjeva za kapitalna ulaganja kada je riječ o traktorima i priključcima više nego četiri prethodne godine zajedno.

Minić je rekao da današnje savjetovanje i ogledna polja treba da pomognu poljoprivrednim proizvođačima u pronalasku najboljih poljoprivrednih kultura koje će biti otporne na vlagu, vjetar, kišu i da se prilagode sastavu zemljišta. 

 • 19:26 Serija: Slatke muke (12+)

  Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 20:26 Koncert: Jelena Karleuša

  Koncert: Jelena Karleuša

 • 21:46 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:26 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 23:11 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.

 • 00:11 Noćni program

  Noćni program