Saopštenje

Ministarstvo odgovorilo Udruženju poljoprivrednih proizvođača-mljekara Srpske

  • Извор: АТВ
  • 15.02.2023. 15:15

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odbacuje pojedine navode Udruženja mljekara Srpske kojima se kritikuje politika podsticaja za mlijeko u 2023. godini, a ministru spočitavaju “nekorektni” komentari o proizvođačima mlijeka u Republici Srpskoj.

“Radi javnosti, Ministarstvo smatra svojom obavezom dati komentar na iznesene navode, mada se u čitavom dopisu pojavljuje veoma malo konkretnih tvrdnji i primjedbi na koje bi se moglo konkretno odgovoriti. Bitno je istaći da ministar Savo Minić ni u jednom svom javnom istupu nije iznio negativan stav ni o jednom poljoprivrednom udruženju, pa tako ni o mljekarima, niti o bilo kom pojedincu”, navedeno je saopštenju resornog  Ministarstva.

Ministar Minić je obrazložio osnovne tendencije i namjere u politici poljoprivrednih podsticaja za tekuću godinu, te najavio veća podsticajna sredstva, ali i veću kontrolu utroška i opravdanosti istih sredstava. 

“Vjerujemo da niko dobronamjeran ne bi trebao biti protiv takve politike”, navedeno je u saopštenju. 

Ministarstvo smatra, navode u saopštenju, da je u najboljem interesu mljekara u Srpskoj da se premira stvarna proizvodnja i stvarni proizvođači, a ne oni koji do podsticaja dolaze pomoću malverzacija i vjerujemo da to i jeste suštinski razlog zašto se pojedinci toliko bune protiv novog Pravilnika o podsticajima za 2023. godinu. 

“Kada je u pitanju sektor mljekarstva, brojke nedvosmisleno ukazuju da je ovo sektor koji je najviše podržan od strane Republike Srpske i da je razlog procentualno najmanjeg povećanja u 2023. godini za mljekare upravo taj što je za ovu proizvodnju ranije izdvajano daleko najviše u odnosu na druge grane poljoprivredne proizvodnje”, stoji u saopštenju resornog ministarstva. 

U saopštenju dodaju da je činjenica da je za podršku proizvodnji mlijeka Srpska u posljednjih 20 godina izdvojila više od 800 miliona KM govori sama za sebe. Sektor mljekarstva je u proteklom višegodišnjem periodu podržan sa 30 odsto ukupnih sredstava budžeta, što je, kako kažu, značajno iznad podrške drugim sektorima.

"Ministar Minić je u svojim javnim nastupima ukazao na pojave i određene nelogičnosti, te najavio politike kojima će se steći što realnija slika o stvarnom stanju. Uostalom, da nelogičnosti ima ukazuju i istupi predsjednika Udruženja mljekara Usorca koji je sam govorio o ‘90 miliona litara realno proizvedenog mlijeka u Srpskoj’ dok je sve ostalo nazvao nekom vrstom malverzacije. Bez detaljne kontrole i analize ne možemo da sudimo ni o istinitosti ove tvrdnje Usorca, ali vjerujemo da je u interesu svih proizvođača i stanovnika Srpske da se kontrolnim radnjama utvrde te činjenice”, stoji u saopštenju.

Takođe, dodaju u saopštenju, ministar Minić je u afirmativnom kontekstu pominjao izuzetno visok kvalitet mlijeka u Srpskoj, a činjenica je da su ti procenti značajno viši nego u okruženju i to u Udruženju mljekara odlično znaju. 

“Na negativne komentare iz saopštenja Udruženja mljekara koji nisu zasnovani na brojkama i činjenicama Ministarstvo se neće osvrtati, jer smatramo da će javnost sama prosuditi da li su paušalne optužbe zasnovane na nekim objektivnim propustima i greškama Ministarstva ili je riječ o nečem drugom”, poručuju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva dodaju da Ministarstvo i ministar Savo Minić ostaju otvoreni za razgovor sa Udruženjem mljekara i spremni da sve objektivne i konstruktivne prijedloge uvaže u maksimalnoj mogućoj mjeri. 

"Od strateškog pravca povećanih davanja, ali i povećanje kontrole Ministarstvo neće odustati bez obzira na ovakve i slične negativne reakcije”, navode u saopštenju. 

Za ilustraciju podrške sektoru mljekarstva u 2023. godini iz Ministarstva podsjećaju da je Sektor mljekarstva u 2022. godini podržan sa 25,4 milion KM sredstava agrarnog budžeta i 7,3 miliona iz sredstava Kompenzacionog fonda te dodaju da podrška u 2023. godini uključuje: podršku po litri mlijeka u ukupnom iznosu od 33,4 miliona KM, podrška po grlu u iznosu od 10 miliona KM, što je ukupno 43,4 miliona KM ili povećanje od 34 odsto u odnosu na sredstva u 2022. godini.

“Podrška za kapitalne investicije koja uključuje povećanje limita u iznosu od 100 odsto, podrška za regresirani dizel koja je povećana za 40 odsto, podrška za kvalitetno priplodni junice koja je povećana za 88 odsto”, dodaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva zaključuju da će očekuju da će proizvođači mlijeka po svim mjerama podrške povući ukupna sredstva agrarnog budžeta u iznosu od preko 60 miliona KM.