Извршни директор за управљање системом

Митровић: Производња већа од плана, максималан ангажман

 • Извор: СРНА
 • 30.05.2024. 13:14

Предузеће "Хидроелектране на Требишњици" (ХЕТ) произвело је у овој години 470 гигават-часова електричне енергије, што је за 70 гигават-часова више од плана, изјавио је данас Срни извршни директор за управљање системом у ХЕТ-у Милан Митровић.

Митровић је истакао да је ХЕТ до сада произвео око 43 одсто од овогодишњег производног плана, који би требало да износи 1.090 гигават-часова електричне енергије, додајући да су задовољни производњом, као и хидролошком ситуацијом.

"ХЕТ је сада додатно и максимално ангажован у производњи електричне енергије како би задовољио потребе електроенергетског система Републике Српске, с обзиром на то да је у току ремонт термоелектране у Угљевику", рекао је Митровић.

ХЕТ почиње плаћање накнаде за Билећко језеро

ХЕТ почиње плаћање накнаде за Билећко језеро

Он је додао да ће након Угљевика почети и ремонт термоелектране у Гацку, па ће ХЕТ и у наредном периоду радити максимално, а након тога ће и сам ући у ремонт.

"Након тога и ХЕТ очекује планирани ремонт, како би на јесен били спремни за нове дотоке воде, падавине и рад у наредном периоду", истакао је Митровић.

Према његовим ријечима, количина падавина у овој години је на задовољавајућем нивоу јер су до сада имали око 80 одсто очекиваних дотока, с тим да је у априлу и мају било око 30 одсто планираних дотока, али је олакшавајућа околност била што је ниво воде у Билећком језеру с почетка године био око седам метара изнад плана.

Електропривреда Републике Српске остварила историјску добит

Електропривреда Републике Српске остварила историјску добит

"У сливном подручју ријеке Требишњице до сада је пало око 600 литара кише по метру квадратном, а годишњи просјек је око 1.400 до 1.500 литара, па је тешко очекивати у хидролошком смислу да се понови претходна добра година, али са аспекта производње можемо бити задовољни", рекао је Митровић.

Говорећи о управљању сливом ријеке Требишњице, Митровић је појаснио да постоје очекиване годишње падавине, али да је изазовно управљати тим системом када се деси да дође до веће количина падавина у свега два до три дана, а која се очекује за мјесец дана.

Он је додао да тада, као и иначе, у ХЕТ-у доносе најбоље могуће одлуке како за то предузеће, тако и за цијели електроенергетски систем Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

 • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

  Серија: Ко те шиша (12+)

 • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.