Бројне несреће

Многи Срби га раде: Ово је најопаснији посао у Њемачкој, честе су трагедије!

  • 04.03.2024. 18:14

Посао на њемачким градилиштима, на којима су запослени и многи радници са Балкана још увијек је опасан. Како наводе њемачки медији, 75 радника погинуло је на градилиштима 2023. године, што је видљиво из прелиминарних бројки.

Годину дана раније, дакле 2022. на грађевини су погинуле 74 особе. Укупно је градитељско струковно удружење тада забиљежило готово 100.000 несрећа на раду. Њемачки медији пишу како сваких пет дана погине један радник на градилишту, преноси Фениx магазин.

- Никада не можете бити превише опрезни када радите у грађевинарству. Све изнад три метра потенцијално је кобно. Падови повезани са медревинама узрок су број један несрећа - наводи стручњак из овог сектора.

Наставља се суноврат њемачке привреде?

Наставља се суноврат њемачке привреде?

Стопа несрећа на градилиштима је 45,5 на 1.000 радника годишње. То значи: у просјеку од 1.000 радника несрећу доживи њих готово 50. У металопрерађивачкој индустрији је та стопа тек отприлике упола мања и износи 22. Радници у металопрерађивачкој индустрији стога раде много сигурније, наводе њемачки медији.

Стручњак истиче заобилажење правила у подручју заштите на раду због рокова. Умјесто планирања, људи воле импровизиовати због чега су се догодиле многобројне несреће на раду. Наводи и како је на градилишту проблем и језичка баријера, односно страни радници понекад не разумију инструкције. Осим тога, однос према сигурносним захтјевима у другим земљама су опуштенији.

Нова брука: Њемачки ратни брод испалио двије ракете на амерички дрон и промашио га!

Нова брука: Њемачки ратни брод испалио двије ракете на амерички дрон и промашио га!

У основи, заштита на раду у Њемачкој је значајно напредовала у посљедњих неколико деценија. Учесталост несрећа од 2010. пала је за 32 посто, а од 1990. за чак 63 посто.

Њемачки медији подсјетили су на трагичну смрт неколико радника на градилишту прошле године у Хамбургу. Петорица грађевинских радника пала су са скеле и погинула крајем новембра на великом градилишту трговачког центра.

Њемачка изгубила више од 200 милијарди евра због сукоба у Украјини?

Њемачка изгубила више од 200 милијарди евра због сукоба у Украјини?

Била је то најтежа индустријска несрећа на градилишту у протеклих неколико години.

Трагедија се још увијек истражује, а сумња се на убиство из нехата. Скела с које су пали радници можда једноставно није пројектована за тежину која је на њој била или је неко једноставно заборавио да је причврсти.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.