Луксузно крстарење

Модел крстарења без дјеце власнику донио огромно богатство

  • Извор: Телеграф
  • 02.05.2024. 17:42

Норвежанин Торстин Хаген је основао своју линију за крстарење са неколико једноставних принципа на уму. Међу њима: фокус на богате и интелектуално радознале, без шкртарења и без дјеце.

Скоро три деценије касније, његов Викинг Холдингс Лтд. је међу највећим свјетским оператерима за луксузна крстарења, а Хагеново богатство ће премашити 5 милијарди долара како компанија заврши своју иницијалну јавну понуду у Њујорку.

Компанија Викинг је сакупила 1.54 милијарде долара од продаје прекомјерно пријављених акција, показујући да су инвеститори спремни да уложе новац у сектор који је десеткован пандемијом и који се сада опоравља.

Акције по цијени близу врха тржишног распона, према регулаторном поднеску, процјењујући компанију на око 10.4 милијарде долара. Хаген контролише отприлике половину акција, што га чини другом најбогатијом особом у индустрији послије предсједника Карнивал Корп., Микија Арисона, према Блумберговом Индексу Милијардера.

Излазак на тржиште такође означава врхунац подухвата који је, према Хагеновим ријечима, започео са “два момка са два мобилна телефона и четири ријечна брода” који су настојали да придобију купце који су тражили “више од одмора”. Као што је 81-годишњи извршни директор често говорио новинарима: Викинг крстарења су за особу која размишља, а не за особу која пије.

Компанија се у почетку фокусирала на крстарења европским ријекама прије него што се проширила на путовања океаном и специјалне експедиције на мјеста као што су Антарктик и Велика језера САД. Са сједиштем на Бермудима, Викинг данас управља са 92 пловила и запошљава више од 10.000 људи.

Циљна група корисника услуга су богати говорници енглеског језика од 55 или више година, који имају времена и новца да истраже свијет. Према изјави о регистрацији компаније, прошле године је 90 одсто клијената долазило из Сјеверне Америке. Подаци Федералних резерви показују да у САД, популација од 55 и више година држи око три четвртине богатства домаћинства у земљи.

У писму акционарима укљученом у изјаву о регистрацији, Хаген је истакао да компанија види велики потенцијал раста међу потрошачима у Кини и другдје широм Азије. То би ишло даље од “China Outbound”, понуде крстарења у Европи са пуном екипом говорника мандаринског језика, коју је Викинг лансирао 2016. године. Фирма такође истражује сафарије и копнене туре.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.