Svjetska banka

Moguća duboka recesija i pad BDP-a od 3,2 odsto

  • 29.04.2020. 14:04

Nakon svjetske finansijske krize, epidemija izazvana virusom korona predstavlja najozbiljniju prijetnju ekonomiji BiH, tako da je zemlja suočena sa mogućom dubokom recesijom uz procijenjeni pad bruto domaćeg proizvoda od 3,2 odsto, navedeno je u redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke.

Efekti će se osjetiti u gotovo svakom sektoru ekonomije, a naročito u turizmu, nekretninama, transportu, veleprodaji i maloprodaji, dok će poremećaj u lancima snabdijevanja i manja potražnja od EU dovesti do pada kako industrijske proizvodnje, tako i izvoza robe i usluga, saopšteno je iz Svjetske banke.

"Najavljeni odgovor vlasti kroz uspostavljanje fonda za ekonomsku stabilizaciju i garantnog fonda može kratkoročno pomoći u ublažavanju ekonomskih i socijalnih posljedica ove nezapamćene krize", navedeno je u izvještaju.

Iz Svjetske banke navode da, kako se dodatne mjere odgovora na krizu budu razvijale, naročito one vezane za uspostavljanje novih fondova, biće važno obezbijediti da podrška bude transparentno dodijeljena, pažljivo usmjerena, fiskalno održiva, te da se lako može ukinuti kad više ne bude potrebna.

U izvještaju je istaknuto da će nakon ove faze hitnog odgovora uslijediti faza ekonomskog oporavka, kada nadležne institucije trebaju biti spremne da pomognu pojedincima da nađu posao, olakšaju pristup kreditima, te obezbijede podršku firmama da obnove svoje poslovanje.

"Od ključnog značaja će biti da se javna potrošnja iskoristi za jačanje ukupne potražnje, uz održavanje sveukupne fiskalne stabilnosti. Osim trenutne krize, bitno je da BiH zadrži fokus na rješavanju svojih dugotrajnih strukturalnih i institucionalnih slabosti", naglašavaju u Svjetskoj banci.

Kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana, u izvještaju se prognozira da će regionalni pad uzrokovan virusom korona iznositi između tri i 5,6 procenata.