Представници индустрије и синдиката упозорили

Могуће и до 100.000 отказа - Талас банкрота пријети грађевинском сектору у Њемачкој

  • Извор: Агенције
  • 26.11.2023. 16:11

Губитак радних мјеста у њемачкој стамбеној индустрији пријети да покрене талас банкрота и угаси велики број радних мјеста, упозорили су представници индустрије и синдиката.

Уз даљи пад станоградње наредне године можемо очекивати талас банкрота и губитак око 100.000 радних мјеста, рекао је предсједник Удружења грађевинске индустрије Волфганг Шуберт-Раб.

Он је за Аугсбургер Аллгемеине рекао да је до септембра одобрена градња око 77.000 станова, мање него у првих осам мјесеци прошле године. Осим тога, присутан је и тренд отказивања већ наручених пројеката.

Грађевинари су сада додатно забринути због новоотворене рупе у њемачким јавним финансијама, наставила је Шуберт-Раб, захтијевајући од владе да грађевинарима представи оквирне услове за пословање у надолазећим годинама.

Буџетска криза потреса Њемачку: Kанцелар стаје пред Бундестаг

Буџетска криза потреса Њемачку: Kанцелар стаје пред Бундестаг

Пресуда Уставног суда о незаконитом преусмјеравању новца у државним фондовима отворила је минус од 60 милијарди евра у приједлогу буџета за 2024, неколико дана прије него што је требало да буде закључен.

Грађевинари страхују од урушавања сектора

Грађевинари страхују да би то могло утицати на њихове субвенције, те да би дугорочно могло урушити цијели сектор, наводи Шуберт-Раб.

Предсједник синдиката грађевинских радника ИГ БАУ Роберт Феигер рекао је за исти лист да у књигама наруџби још има залиха, али да ће се оне истопити.

Синдикат стога тражи „ванредни фонд“ од 50 милијарди евра за изградњу социјалних станова, уз још 22 милијарде за финансирање приступачних станова за оне с обичним примањима, рекао је Феигер.

Њемачка станоградња у рецесији је првенствено због комбинације повећаних трошкова градње и скупљих кредита. Све је то драматично поскупило градњу, па се грађани не само тешко одлучују на инвестицију, већ и одустају од пројеката.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.