Aleksandar Novak

"Moskva neće izvoziti naftu po ograničenoj cijeni"

  • Извор: СРНА
  • 04.12.2022. 15:40

Rusija neće izvoziti naftu za koju je Zapad nametnuo gornju granicu cijena čak i ako Moskva mora da prihvati pad proizvodnje nafte, rekao je danas potpredsjednik ruske Vlade Aleksandar Novak.

"Radimo na mehanizmima za zabranu korišćenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na to koji nivo je postavljen, jer bi takvo miješanje moglo dodatno da destabilizuje tržište", rekao je Novak.

On je istakao da Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva mora da smanji proizvodnju.

"Rusija će prodavati naftu i derivate samo zemljama koje posluju po tržišnim uslovima, čak ako to znači smanjenje proizvodnje", rekao je Novak.

Novak je naglasio da je globalno tržište nafte trenutno u boljem stanju nego prije dva mjeseca, ali i dalje ima mnogo neizvjesnosti, uključujući i situaciju sa virusom korona u Kini.

"Neizvjesnosti posebno proističu iz visokog nivoa inflacije u mnogim zemljama, visokog nivoa državnog duga i pooštrene monetarne politike. Naravno, važan faktor su periodične epidemije kovida u Kini, najvećem potrošaču ruskih energetskih resursa", rekao je Novak u intervjuu za televizijski kanal "Rusija-24".

On kaže da je na sastanku OPEK-a plus ponovljena odluka o smanjenju proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno od novembra.

"Ova odluka je prepoznata kao ispravno usmjerena ka stabilizaciji tržišta", rekao je Novak.

On je naveo da će zemlje OPEK-a plus u slučaju potrebe organizovati vanredni sastanak radi prilagođavanja tržišnoj situaciji, ali da trenutno nema potrebe za tim.

"Ponovili smo odluku koja je doneta prije dva mjeseca", rekao je Novak i dodao da će se ministarski nadzorni komitet OPEK-a plus ponovo sastati 1. februara.

Zemlje G7 i Australija dogovorile su ograničenje cijene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu u pokušaju da se predsjedniku Vladimiru Putinu uskrati prihod, a da se ruska nafta zadrži na globalnim tržištima. 

Тагови: