Ниске температуре

Мраз оштетио воћке

  • Извор: Независне
  • 28.03.2024. 07:20

Воћари се сваког прољећа прибојавају мраза, посебно након што је вегетација већ кренула и воћњаци процвјетали, а након недавног мраза и ниских температура у Српској, представници воћара истичу да штете има, посебно на сортама јабука златни делишес и раних сорти крушке, које су се прве окитиле цвјетовима.

Да је мраз изазвао поприлична оштећења, али и да су воћке значајно припремљене, као и да је још рано говорити колика је штета процентуално, потврдио је за "Независне новине" Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара Приједора.

"Мора проћи цватња и формирање плодова да бисмо сазнали колика је стварна штета. На црвеним сортама јабуке има оштећења још непроцвалих пупољака, као и на шљивама које су већ биле у цвату. Код нас на подручју Приједора највише има плантажно засађених шљива, јабука и неке ране сорте крушке. Незахвално је говорити о постоцима, то ћемо знати у наредних мјесец дана", каже Марјановић.

Овако данас изгледа дјечак који је скакао по крилу обореног

Овако данас изгледа дјечак који је скакао по крилу обореног "невидљивог"

Што се тиче саме заштите воћњака, истиче да су воћари урадили све што су могли у току прошле године.

"Колико смо били у могућности довели смо биљке у стање да буду здраве и јаке, јер смо свакако прошле године имали слаб или никакав род, тако да су оне биле поприлично спремне за ову годину. Шта ће наредно вријеме донијети, то ћемо видјети", рекао је Марјановић.

Да се на први поглед учинило да је штета на воћњацима проузрокована мразом већа него што стварно јесте казао је за "Независне новине" Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

"Штете има, али није нешто значајно велика, мада је имамо на неким воћним врстама и сортама. Доста штете претрпјеле су крушке, али биће још цвјетања и може се десити да буде још исправних цвјетова. Ове године златни делишес ће најлошије цвјетати и имаће лоше исцвјетавање иако не знамо из којих разлога", објашњава Дојчиновић и додаје да је пред нама још најмање 30 до 40 критичних дана.

Трећи дан потраге за Данком Илић (2)

Трећи дан потраге за Данком Илић (2)

Нагласио је да ниске температуре у марту нису неочекиване ако се узму у обзир прогнозе.

"Кажу да нас очекује до пола априла доста стабилно вријеме, али ми се увијек плашимо периода око 25. и 27. априла, јер то је увијек критично вријеме за воћаре, па чак и најкритичнији период, и тада мраз плодовима нанесе највише штете", прича Дојчиновић.

Истиче да су воћари прошле године имали огромну штету која је настала након суперћелијских олуја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)