Banjaluka

Na pojedinim pumpama gorivo lošeg kvaliteta, ali ga naplate papreno

  • Izvor: Glas Srpske
  • 24.06.2022.08:43

Na pojedinim benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo nije odgovarajućeg kvaliteta, čemu svjedoči i podatak da su tim poslovnim subjektima inspektori u 2021. godini napisali 32 prekršajna naloga u vrijednosti od 388.000 KM.

U Inspektoratu Republike Srpske kazali su da su u toku 2021. godine u oblasti nafte i gasa obavili 1.324 kontrole, te da su uzeli 2.189 uzoraka goriva.

"Laboratorijskim analizama u 17 slučajeva utvrđena su odstupanja u odnosu na parametre definisane Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva", kazali su u Inspektoratu, prenosi "Glas Srpske".

Naglasili su da je najčešća neusaglašenost tečnog naftnog goriva prisutna kod dizela u pogledu parametra "tačka paljenja", čiji standard je propisan Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

U Inspektoratu podsjećaju da kontrole usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva obavljaju u dva perioda, odnosno ljeti i zimi.

Neki vozači u Srpskoj navode da pojedine pumpe treba izbjegavati u širokom luku.

"Pored toga što je gorivo skupo, ono je na pojedinim benzinskim pumpama i nekvalitetno. Nažalost, točimo i gorivo nikakvog kvaliteta koje papreno plaćamo, što nanosi i veliku štetu vozilima. Automehaničari nas i savjetuju da ne idemo na pojedine pumpe i da tamo ne točimo gorivo jer su se uvjerili da loš kvalitet goriva kod velikog broja vozila dovodi do kvara", navode vozači, prenosi pomenuti portal.

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj idu uzlaznom putanjom od početka ove godine, pa je na pojedinim pumpama litar dostigao i cijenu od 3,75 KM.

Međutim, sve su prilike da se tu korekcije neće zaustaviti jer naftaši najavljuju dalji rast cijena, piše "Glas Srpske".

Prema njihovim prognozama, litar će ubrzo koštati i četiri marke, pa i više. Kako navode, sve zavisi od ulaznih cijena, što, kako kažu, sve zavisi od rafinerija u okruženju.

Kazne zbog marži

Inspektori u Srpskoj od početka marta kontrolišu poštivanje uredbe o ograničenoj marži na naftne derivate.

Na osnovu toga izdata su 202 prekršajna naloga u vrijednosti od oko 1,5 miliona KM, dok utvrđena protivpravno stečena imovinska korist iznosi 139.287 KM.

Tagovi: