ATV

Evrozona

Na pomolu drastičan pad cijena nekretnina

 • Izvor: Sputnjik
 • 01.06.2023. 09:48

Cijene stambenog prostora u Evrozoni mogle bi haotično pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u Evropska centralna banka.

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u analizi finansijske stabilnosti Evropske centralne banke, uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.

Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će istrajati u strogoj monetarnoj politici i u narednim mjesecima, piše Rojters.

Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma

Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma

Najoštrije podizanje kamatnih stopa sada počinje da se osjeća i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo bum tokom decenija pristupačnih i pristupačnih kredita.

"Gledajući u budućnost, pad cijena nekretnina mogao bi da postane haotičan, jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima", upozorila je ECB.

To posebno vrijedi za zemlje u kojima preovlađuju hipotekarni zajmovi s promjenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ.

Zatvoru u Vojkovićima prijeti klizište

Zatvoru u Vojkovićima prijeti klizište

Podaci ECB pokazuju da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i u baltičkim zemljama, prenosi Rojters.

ECB je takođe upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle da pretrpe veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i grupu prijestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.

"Do 2027. više od 50.000 malih prodavnica širom SAD biće zatvoreno"

S druge strane, ECB konstantuje da domoćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će vjerovatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Tagovi:
 • 07:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (R) (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina