Хрватска

Најавили одузимање штедње пензионерима, имају рок од годину дана

  • Извор: Агенције
  • 22.01.2024. 14:02

Нови пензионери у Хрватској по новим правилима више не могу отићи у пензију из оба пензиона стуба, а да штедњу из другог стуба оставе на чекању.

Наиме, од првог јануара ове године добили су рок од 12 мјесеци да потпишу уговор о пензији с пензионим осигуравајућим друштвом, а ако то не учине, цијела пензија из другог стуба у року 30 дана од истека тог рока биће им пребачена у државни прорачун, пише "Нови лист".

До сада су по нешто строжим условима могли одмах повући 15 одсто штедње, а измјенама четири "пензиона закона", која су на снагу ступила с првим јануаром, могу повући и до 20 одсто капитализоване пензионе штедње, при чему је просјечна једнократна исплата 15 одсто пензионе штедње износила око пет хиљада евра.

Мамац избора

То је уједно и мамац код избора пензије из оба пензионе стуба јер би могао резултирати повећањем броја корисника који пензију примају из оба стуба.


Да ли коприва постаје забрањена биљка

Да ли коприва постаје забрањена биљка

На комбиновану пензију из оба стуба одлучује се тек мањи дио радника, тренутно је око 15 хиљада пензионисаних "двостубаша" с обзиром на то да је други стуб још увијек неисплатив за већину грађана, осим онима с натпросјечно високим платама.

До 20. децембра прошле године о избору пензије изјаснило се 11.625 грађана, од чега је њих 79 одсто (9.164) одабрало пензију само из првог стуба, а њих 21 одсто (2.461) из првог и другог стуба, док могућност једнократне исплате дијела пензије користе готово сви.

Према подацима Регоса (Централног регистра осигураника), до сада је склопљено укупно 12.957 уговора о старосној или пријевременој старосној пензији из другог стуба, од чега је 10.805 уговора о пензији с једнократном исплатом од 15 одсто, при чему је укупно исплаћено 54.252.212,55 евра, односно просјечно 5.021,28 евра по кориснику.

По новом, корисник пензије моћи ће, прије склапања уговора, одабрати износ једнократне исплате између нула и 20 одсто од укупне дознаке пензионом осигуравајућем друштву, али ову опцију неће имати сви нови пензионери.

У Регосу појашњавају да се таква исплата може уговорити ако је основна старосна, односно основна пријевремена старосна пензија из првог стуба већа од најниже пензије према Закону о пензионом осигурању. Регос при том има обавезу да члану фонда достави обавјештење о информативном израчуну пензије ради доношења одлуке о избору мировине, односно ако се одлучи за ону из оба стуба, имаће годину дана за склапање уговора.

Укинуте улазне накнаде

Ако и нови осигураници не конзумирају своје право у року од године дана, исплата ће им бити умањена за износ трошкова пензионог осигуравајућег друштва због чувања тих средстава.


Ово су 4 најзлобнија знака хороскопа

Ово су 4 најзлобнија знака хороскопа

Завод за пензијско осигурање ће у том случају кориснику одредити пензију као да је био осигуран само у првом стубу, појашњавају у Регосу.

Истовремено, законским измјенама укинуте су улазне накнаде што ће грађанима донијети и мале уштеде, а подсјетимо да од ове године расту и мировине из оба стуба тако да је додатак повећан с 20,25 на 27 одсто и односи се и на онај дио радног стажа стечен након увођења другог пензионог стуба.

Наиме, од првог јануара повећане су пензије оних који су се пензионисали из оба стуба, а повећану – односно разлику повећаног додатка од 6,76 одсто – добиће у фебруару када ће им бити исплаћена пензија за јануар, иако су је неки очекивали већ у овом мјесецу.

При томе корисници неће бити закинути за свих 12 мјесечних исплата у овој години, јер ће им у јануару идуће године "сјести" пензија за децембар.

Њима је 27 одсто додатка већ исплаћено, али само за године стажа које су скупили до 2001. односно до увођења другог пензионог стуба.

За преостале године добијали су 20,24 одсто додатка, а сада ће се додатак изједначити за све године као и грађанима који су одабрали штедњу само из првог стуба, јер им је таква пензија била исплативија.


Тинејџер запливао па остао непокретан

Тинејџер запливао па остао непокретан

Разлику "двостубашима" неће исплатити пензиона друштва, него Хрватски завод за пензионо осигурање, с обзиром на то да се разлика односи на основну пензију из првог стуба, пише "Нови лист".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: