Republika Srpska

Najnižom platom nezadovoljni i poslodavci i Sindikat

  • Извор: АТВ
  • 27.01.2023. 20:11

700 maraka biće najniža plata u Srpskoj za ovu godinu.

Očekivano, nezadovoljni i poslodavaci i sindikat.  Iz Vlade kažu da su odluku donijeli uzimajući u obzir poziciju poslodavaca, zahtjeve sindikata ali i analizu svih ekonomskih pokazatelja.

Minimalna plata povećana je više u odnosu na prosječan rast inflacije, kažu iz resornog ministarstva. 

"Znači da smo minimalnu platu povećali za 18,6 %, prema tome minmalna plata je povećana više nego što je rast inflacije. Naravno sindikat ističe to i mi to svi znamo jer svi živimo ovdje i vidimo kakvo je stanje. Ali uzimajući u obzir i stanje u poslovnoj zajednici i problemi koji su već počeli i problemi koji će se identifikovati u 2023 godini", kaže Zora Vidović, Ministar finansija.

Za neka preduzeća iznosi su previsoki kažu iz Unije poslodavaca. Naša najniža plata koliko god je mala kaže Saša Trivić značajno je veća nego u zemljama regiona.

Nezadovoljstvo ne kriju ni u savezu sindikata.

"Mi smo rekli kolika ona treba da bude. Ono što su naše informacije za neka preduzeća da su to previsoki iznosi i mislim da će neki od njih zatvoriti neka radna mjesta", kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

"Radnici Republike Srpske će znati da odgovore na ovakvu odluku. Posljedice ovakve odluke pripadaju onima koji su je donijeli, poslodavcima Republike Srpske i Vladi Republike Srpske", rekla je predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić.

Ne treba zaboraviti kaže predsjednik Vlade Radovan Višković da se jedino u Republici Srpskoj na najnižu platu računa minuli rad.

"Kad pogledate neko ko ima uslovno rečeno 20 godina radnog staža on ima još 10 odsto na minuli rad tako da će se najniža plata kretati u rasponu od 700 pa skoro i do 800 maraka", rekao je Višković.

Najniža plata u Srpskoj u odnosu na minimalac u dugom entitetu veća je za 110 maraka. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.