Сарајево

Након Републике Српске лијепе вијести и за потрошаче у ФБиХ

  • Извор: Агенције
  • 26.09.2023. 14:07

Федерални министар трговине Амир Хасичевић и помоћница министра Мерима Масло разговарали су у понедјељак, 25. септембра у Мостару с представницима Удружења послодаваца Федерације БиХ и трговачких компанија о начинима ублажавања свакодневног раста цијена хране.

Хасичевић и Масло разговарали су с представницима компанија "Конзум", "Меркатор", "Бинго", "Бест", "Млинпек житар", "Мегле" и "Амко комерц" о спровођењу Одлуке о ограничавању трговачких маржи за поједине производе која је на снази од 9. септембра, те могућностима проширивања пописа производа.

Договорено је да се попис од девет артикала за које је ранијом одлуком утврђена максимална маржа прошири на 15 артикала.

Министарство трговине припрема нову Одлуку о утврђивању максималне висине марже за проширени попис од 15 артикала коју ће доставити Влади ФБиХ.


У ових 15 маркета појефтињују намирнице

У ових 15 маркета појефтињују намирнице

Предвиђено је да нова Одлука буде на снази до 31. децембра 2023. године, након чега ће се поново разматрати продужење овакве мјере или доношење нове, у зависности од резултата које ће оваква мјера произвести у својој примјени, саопштило је Федерално министарство трговине.

Током састанка договорено је да се састанци одржавају у континуитету и да се заједничким снагама пронађу најбоља рјешења, која ће зауставити раст цијена основних животних намирница, с посебном пажњом према социјално осјетљивим категоријама.

Федерално министарство трговине и представници Удружења послодавца ФБиХ разматрали су и приједлог о покретању акције у оквиру јачања друштвене одговорности под радним називом "Закључана цијена" гдје је прелиминарно договорена група од 34 артикла за које би се договорила снижена цијена.


Свједокиња себе криви за смрт брата

Свједокиња себе криви за смрт брата

Трговци би "закључали" цијене тих артикала на договорени период.

Обје стране су изразиле спремност да већ на идућем састанку наставе разговоре о покретању акције "Закључана цијена", начину њеног провођења и проведбеним мјерама контроле.

Пратите нас и путем Вибера