Udar na Maska

Nakon što je izgorio najskuplji Teslin automobil, profit kompanije oštro pada

  • Izvor: Tanjug
  • 11.08.2021.12:20

Prodaja "Teslinih" vozila u Kini oštro je pala u julu, prema izveštaju Kineskog udruženja trgovaca automobilima (CPCA), što po ocjeni američke tv mreže CNN nagovještava da američka kompanija gubi "tlo pod nogama" na najvećem svjetskom tržištu tradicionalnih i električnih vozila.

Ova vijest dolazi mjesec dana nakon što je najluksuzniji i najskuplji model Tesla model S izgorio na ulicama Filadelfije što je, očigledno, uzburkalo javnost i smanjilo povjerenje u ovu kompaniju.

Kako je saopšteno iz CPCA, “Teslina” prodaja u Kini se stropoštala u julu za gotovo 70 posto u odnosu na prethodni mjesec, na pala 8.621 automobila.

Međutim, izvoz automobila proizvedenih u “Teslinoj” fabrici u Šangaju skočio je prošlog mjeseca na 24.347 jedinica u odnosu na 5.017 automobila izvezenih u junu. To znači da je ukupna prodaja “Teslinih” vozila proizvedenih u Kini generalno opala za manje od jedan odsto, navodi CNN.

Kritičari kažu da je nagli pad prodaje kineskim kupcima još jedan signal sve većih problema s kojima se “Tesla” suočava u toj zemlji. Navode u tom kontekstu jačanje konkurencije kineskih proizvođača električnih vozila i loš publicitet koji prati “Teslu” u posljednje vreme, uključujući opoziv gotovo svih automobila proizvedenih u Šangaju.

Kompanija se takođe suočila sa protestima “Teslinih” kupaca na ovogodišnjem salonu automobila u Šangaju zbog lošeg kvaliteta automobila i raznih bezbednosnih problema koje su konstatovali kineski regulatori.

U ukupnoj julskoj prodaji električnih automobila u Kini, “Tesla” je imao udio od samo 3,9 posto u odnosu na 12,6 procenata u junu, izjavio je analitičar Gordon DŽonson, jedan od najoštrijih kritičara kompanije. Prema njegovim riječima, ovaj pad pokazuje da se “Tesla” suočava sa sve žešćom konkurencijom kineskih startapova na tržištu elektičnih vozila.

– Sve u svemu, sada je izgleda jasno da je „Tesla“ predimenzionirao kineske kapacitete u poređenju sa domaćom potražnjom, što će rezultirati daljim smanjenjem cijena i pritiskom na marže, ocijenio je Džonson, dodajući da bi to trebalo da zabrine investitore.

Ipak, čini se da ulagače u “Teslu” pad prodaje nije uznemitio, budući da su akcije kompanije skliznnule na jučerašnjem trgovanju na Vol Stritu za manje od jedan odsto.

Tagovi: