Srbija

Napravio rakiju od jagode, cijena paprena

  • Извор: Агенције
  • 04.07.2023. 08:05

Česte padavine u vrijeme berbe značajno su uticale na kvalitet jagode na otvorenom što je dovelo do toga da se veće količine ovih plodova prerade.

Pored džema i likera na jednom imanju u selu Zagorica potekla je i rakija od ovog voća koja je prema riječima Dragana Jovanovića fantastičnog ukusa.

"Ove godine imao sam malo veću količinu jagoda, a zbog uvoza ovog voća cijena je brzo počela da pada i odlučio sam da neku količinu sameljem za rakiju. Odradio sam pripremu kao za dunju ili kajsiju, dodao enzime, kvasac i hranu za kvasce. Dobijena rakija je po meni izvanredna, prijatne, veoma intenzivne arome, bez negativnih ukusa, kiseline", otkriva za RINU Dragan Jovanović.

Kako se rakija od jagoda rijetko pravi, ali i izuzetnog je kvaliteta, ovaj domaćin iz Zagorice kaže da i cijena ovog pića mora biti visoka.


Inflacija podigla cijene ljetovanja - Hrvatska obara rekorde, poskupjelo i u Crnoj Gori

Inflacija podigla cijene ljetovanja - Hrvatska obara rekorde, poskupjelo i u Crnoj Gori

Upravo zbog toga se i ne očekuje da će biti mnogo zainteresovanih kupaca.

"Za jedan kazan kljuka potrebno je 120 kilograma jagoda plus enzimi, kvasac za voćne rakije i hrana za kvasce. Kad to pretvorimo u novac dolazi se do cifre od oko 400 evra po jednom kazanu, prosječno mi je po kazanu izlazilo oko osam litara rakije od 18 gradi. Računica je prosta, mene košta 50 evra litar", naglašava Dragan.

On dodaje da je rakiju mogao ispeći i na drugi način, uz dodatak oko 20 kilograma šećera po kazanu, čime bi povećao litražu dobijene rakije ali bi smanjio kvalitet. Kako kaže, želio je da poradi na kvalitetu a ne na kvantitetu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.