Republika Srpska

Neće biti nestašice brašna uprkos istorijski skupoj sjetvi

  • Извор: АТВ
  • 15.03.2022. 19:15

Na pragu istorijski skupe sjetve, poljoprivrednici u Republici Srpskoj gledaju koji požar prije ugasiti. Visoke cijene repromaterijala diktirale su i kolike površine će se zasijati. Većina je ostala na istom ili je minimalno redukovala planiranu sjetvu. Da ipak nestašice pšenice i brašna neće biti garantuje ministar poljoprivrede Boris Pašalić.

"Proizvođač sam mora da procijeni da li će sada da uloži više i da proizvede više u situaciji kada je cijena kukuruza tako visoka. Dakle ovo je sada dilema za proizvođače, jer koliko god da je sjetva skupa, a jeste skupa, zbog skupih troškova repromaterijala, prije svega goriva i đubriva, isto tako je cijena njihovih proizvoda istorijski na najvišem nivou", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Ministarstvo je najavilo i povećanje podsticaja za 100 KM, što bi uz već ranijih 300 bilo dovoljno da se pomogne poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivrednici Semberije apeluju na ministarstvo da što prije izvrše isplatu obećanih da bi mogli da nastave sa proizvodnjom.

"Vidite u okruženju da pšenice nema nigdje, da su cijene nenormalne. Mi sami ne kažemo da ne bi voljeli da ostane cijena pšenice, visoka, ali bojim se da ne bi svi došli u veći problem da desi se nedostatak. Nedostatak je đubriva, to je najveći problem", rekao je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Iz ministarstva tvrde da se ovih dana pronalaze modeli da se pomogne poljoprivrednoj proizvodnji. Prije svega fokusirani su na nabavku đubriva. 

"Ne možemo da utičemo na cijenu đubriva jer je poskupljenje tako, da ne postoji mehanizam kako to da kompenzujemo i cilj nam je da obezbjedimo da tržište ima dovoljno tržišta, da proizvođači mogu da prihrane pšenicu ili da se pripreme za sjetvu kukuruza, soje i drugih kultura. Generalno možemo reći da zaista imamo problem sa đubrivom. Ono je i skupo i nema ga dovoljno i sada je osnovni cilj da ga obezbijedimo dovoljne količine i na dobrom smo putu", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Poljoprivrednici iz Semberije očekuju sastanak sa ministarstvom, žele da znaju okvirnu cijenu  pšenice i kukuruza. Očekuju i prisustvo mlinara  jer ni oni nisu u zavidnoj situaciji.

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.