Evropa u problemu

Nema dovoljno komponenti za proizvodnju municije

 • Izvor: Sputnjik
 • 20.03.2023. 07:49

Proizvodnja municije za Ukrajinu i njena isporuka kasni zbog velikog deficita eksploziva u Evropskoj uniji, piše list Fajnenšnal tajms.

Prema podacima lista, EU nije u mogućnosti da operativno ispuni ukrajinske narudžbe zbog oskudnih isporuka baruta, plastičnog eksploziva i TNT-a. Vojna operacija u Ukrajini je otkrila da u Evropi nema dovoljno zaliha oružja, da su slabi kapaciteti za proizvodnju, jer su zalihe decenijama iscrpljene i nedovoljno se ulagalo, prenosi Sputnjik.

Prema evropskim zvaničnicima, glavni problem je što odbrambena industrija zemalja Evropske unije nije u najboljoj formi kako bi proizvodila veliki broj vojne municije.

Proizvođači naoružanja iz Evrope upozoravaju da uvećana potražnja za municijom može da dovede samo do povećanja cijena, koje su 2022. godine porasle za 20 odsto, ali ne i do rasta obima proizvodnje. Kako se pojašnjava u članku, većina fabrika koje proizvode municiju i komponente već rade punim kapacitetom. Uvećanje obima proizvodnje će trajati najmanje tri godine.

Ranije je list Politiko, pozivajući se na izvore, saopštio da zemlje Evropske unije planiraju ugovor u vrijednosti od dvije milijarde evra kako bi zajedničkim snagama dopunile municiju za svoje oružane snage i ukrajinsku vojsku. Evropski lideri namjeravaju da postignu saglasnost na sastanku ministara inostranih poslova i ministarstva odbrane Evropske unije 20. marta i da dobiju odobrenje za nov ugovor na sljedećem samitu u Briselu, koji će se održati od 23. do 24. marta.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina