Porasle za 300%

Nestašica staklene i limene ambalaže: Diktiraju cijene gotovih proizvoda

  • Извор: АТВ
  • 30.06.2022. 19:40

Staklena i limena ambalaža ove godine diktiraju cijene gotovih proizvoda. Cijena ambalaže porasle su i za 300 %. U PI „Sava“ jedva pronađu limenke za grašak, a za tegle i dalje traže rješenje.

"Radi se o nemogućnosti nabavke ambalaže staklene za naše gotove proizvode. Mi ogroman problem imamo i sa nabavkom limenke, gdje smo bili u situaciji da smo prije tri mjeseca uplatili po avansnoj cijeni, koja je 115% veća nego u prethodnom periodu. Sve fabrike koje proizvode staklenu ambalažu u okruženju imaju problem. Više uopšte nije problem, tema razgovora niti našeg upita cijena te ambalaže, nego činjenica da te ambalaže nema", kaže Stevo Filipović, direktor PI "Sava", Bijeljina.

Mladen Lazić i njegova porodica godinama uzgajaju povrće koje i prerađuju. Do sada su gledali u nebo i vremenske uslove zbog kvaliteta sirovine, sada kažu imaju problem u šta će povrće spakovati. Cijene ambalaže nikad više. Sve to će uticati na cijenu krajnjeg proizvoda.Tegla kiselih krastavaca ove godine neće biti ispod 4 KM.

"Tegla u maloprodaji je negdje oko marku, a sa poklopcem oko 1,20 KM. Tegla u Paraćinu, prvo što ne može da se dobije za nas da kažem manje proizvođače, a drugo što su velike firme, lobisti zakupili proizvodnju do nove godine. Imali smo slučaj da u Paraćinu staklo poskupilotri puta i tegla sa poklopcem je koštala 0,25 pf, sa sada košta 0,75 pf sa poklopce. Plus poskupljenja ostalih sirovina", kaže Mladen Lazić, vlasnik firme za preradu povrća „Mamex“, Bijeljina.

Zbog promjenjive situacije na tržištu sve projekcije za ovu godinu dovode se u pitanje. Ono što je sigurno je da je pred prerađivačima povrća i voća u Srpskoj je još jedna neizvjesna sezona.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм