Њемачка

Невјероватно, али тако је: Нуди плату 11.000 евра - нема радника

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2023. 11:51

Чак 11.000 евра мјесечно би могао зарадити конобар који се запослени у мјесту Содерсторфу (Доња Саска) у Њемачкој.

Оволику плату, наиме, нуди угоститељ из споменутог мјеста.

Како наводе њемачки медији, угоститељ очајно покушава da прона кадар који му недостаје, преноси "Феникс".

Тешко да је било која друга индустрија толико страдала од пандемије корона вируса као ресторани и хотели.

Посао сада расте, гости се враћају, али гастрономији недостају десетине хиљада радника. Ресторанска индустрија сада пати од недостатака радника.


Нуди плату скоро 2.000 КМ, а радника нема ни за лијека

Нуди плату скоро 2.000 КМ, а радника нема ни за лијека

“11.000,00 евра. Од сада!” - С овим натписом, Филип и Кристин вон Штум оглашавају се у Содерсторфу, Доња Саска.

Они су власници старе дрвене фарме с рестораном у којем се одржавају семинари и разна догађања.

Теоретски, рекао је Филип вон Штум за њемачке медије, могао би сваке године овдје угостити 50 вјенчања. Упита и интереса има довољно, али не и радне снаге.

Због тога, може пристати на одржавање између 10 и 15 вјенчања на годину.

Недостаје кадра – у кухињи, сервису, управи и рачуноводству

Примјер угоститеља из Доње Саске није једини. Њемачка агенција за запошљавање извијестила је о 33.160 слободних радних мјеста у угоститељству у јуну.

Кровна организација која окупља угоститеље – Дехога претпоставља како недостаје двоструко више квалификованих радника.

У Њемачкој недостаје више од 66.000 кувара, помоћника у кухињи, конобара и другог услужног особља.


Radnik greškom primio zadnju platu od 92.000 evra

Radnik greškom primio zadnju platu od 92.000 evra

Због недостатка кадра, ресторани уводе више слободних дана за раднике и скраћују своје јеловнике и/или радно вријеме.

Гастрономија поновно у успону

Не мањка потражње. Ифо институт недавно је чак дошао до закључка како је угоститељство у Њемачкој у успону.

Барем у великим градовима, као што су Минхен, Берлин, Хамбург, Штутгарт и Дрезден – продаја је сада знатно боља него 2019. године.

То вриједи и ако изузмете инфлацију која је од тада превладала.

“Фирме су успјеле пренијети дио својих повећаних трошкова за особље, храну и енергију, а да се гости нису удаљавали”, пишу економисти.


Сарма би могла бити папрена: Колико кошта купус на пијацама у Српској

Сарма би могла бити папрена: Колико кошта купус на пијацама у Српској

У Берлину је, на примјер, продаја око 60 одсто већа него прије пандемије. У осталим градовима раст се креће између 25 и 35 одсто.

Али, зарада је такође порасла у просјеку у цијелој земљи, иако су добици у руралним подручјима мањи.

Али, иако индустрија добро послује, премало људи жели тамо да ради.

Напротив, многи одлазе, те се не виде дугорочно у угоститељству, пише "Феникс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: