Портпарол Инспектората Републике Српске

Николић за АТВ о спорним чоколадама: Обавеза да се повуче цијела серија

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2024. 08:05

Градска инспекција у једној од 15 контролисаних малопродајних трговина у Бањалуци пронашла је 23 спорне "Милка орео" чоколадице од 37 грама и наложила повлачење тог производа за који се сумња да садржи комадиће пластике.

Душанка Николић, портпарол Инспектората Републике Српске, рекла је за АТВ да се ради о устаљеној процедури које се реализују у оваквим случајевима, када се утврди да један производ садржи неку мањкавост.

„Ово је редовна процедура у случајевима када се утврде да постоје одређени ризик са храном. Наглашавам да нису неке ванредне и екстремне околности, јер то су већ устаљене процедуре које се реализују у оваквим случајевима, када се из било којег разлога утврди да један производ, или чак једно паковање, садржи неку мањкавост“, изјавила је Николићева за АТВ јутро.

У конкретном случају, лоцирани су комадићи пластике и они најчешће потичу од саме амбалаже гдје у процесу паковања зна доћи до одређених механичких грешака јер то се више не пакује ручно, навела је она.

Николић за АТВ о спорним чоколадама: Обавеза да се повуче цијела серија

Николић за АТВ о спорним чоколадама: Обавеза да се повуче цијела серија

"У том случају, обавеза је да се повуче цијела серија предметног лота, без обзира што је највјероватније тај недостатак у само једном комаду јер је немогуће да буде у све и једној чоколади из тог лота. Процедура је таква да се наложи повлачење. У тим случајевима инспектори одлазе примарно код увозника, односно, дистрибутера за Републику Српску гдје се кроз евиденције о запримљеним и испорученим количина идентификују даљи клијенти, односно трговци којима је роба испоручена и системом сљедивости се заправо врши повлачење“, истакла је она гостујући у АТВ јутру.

У Српској имамо много више продајних објеката него што имамо инспектора, зато процедуре и трају по неколико дана. У правилу, сви велики маркети у врло кратком року изврше повлачење спорног производа 

„Имали смо и претходних година таквих случајева. Најчешће су то страна тијела која су везана за одређену врсту производа. Рецимо, у житарицама за исхрану људи знали смо пронаћи каменчиће, с обзиром да знамо као се зоб скида са њива, сасвим је логично да се може десити да неки каменчић заврши у упакованом производу. Код зачина смо проналазили петељке сировине. ми га посматрамо као страно тијело, али у том случају можда није штетно за здравље, док каменчићем сасвим сигурно можете оштетити зубе. Најчешће смо знали проналазити дијелове амбалаже или комадиће пластике, најлона, у зависности од тога шта се пакује“, каже Николићева.

Много веће мањкавости представљају одређене неправилности које се односе на здравствену и бактериолошку неисправност производа, нагласила је портпарол Инспектората Републике Српске.

Више о овој теми као и о осталим инспекцијским контролама погледајте у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.