Na potezu su opštine i gradovi

Njemački investitor spreman uložiti 30 miliona u novi pogon

  • Извор: АТВ
  • 22.07.2022. 19:00

Njemački investitor želi u Srpsku ili Fedraciju uložiti 30 miliona evra i zaposliti 2.500 radnika. To nije sve, traži i 20 hiljada kvadrata zemljišta sa poslovnim prostorom, i to na deset i više godina. Radilo bi se u tri smjene, pet dana u sedmici. Veliki izazov biće obezbijediti radnu snagu i zemljište.

"U pojedinim opštinama, gradovima imamo situaciju da postoije industrijske zone, ali samo na papiru gdje nisu rješeni ni imovinsko-pravni odnosi ni infrastruktura ni putna ni komunalna i tako dalje", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

"Nažalost u prethodnom periodu neke značajne investicije nisu mogle biti ovdje realizovne jer kada tražite nekoliko hiljada kadrova, s obzirom da u ovom trenutku porivredi Republike Srpkse nedostaje značajan broj adekvatne radne snage u svim granama privrede. Ukoliko nije moguće, uslovno rečeno, rasparčati tu proizvodnju onda nažalost investitori ne mogu da realizuju svoju proizvodnju", dodaje Blagojević.

Poziv je stigao preko Privredne komore Njemačke, a investitor dolazi iz metalsko-elektro industrije. U posljednjih dvije-tri godine, zbog pandemije, a sada i zbog krize u Ukrajini, sve je veći interes kompanija da proizvodnju presele sa istoka u srednju Evropu, zbog bržeg i jednostavnijeg transporta. Republika Srpska je postala jedna pod poželjnih destinacija, ali nedostatak stručne radne snage je veliki problem i za domaće firme. 

"Za radnike mi imamo manje problema jer uvećavamo već treći put plate u zadnjih godinu, godinu i po. Ali imamo vleliki problem sa zapošljavanjem mladih jer taj tip industrije mladi ne vole", rekao je Miodrag Brdar, direktor "Jelšingrad Livar livnica čelika" Banjaluka.

"Osnova je da bi sačuvao radnika na radnom mjestu u pitanju je plata radnika, uslovi rada i sve ostalo. Ne mogu imati varioca bez bez 1000 maraka neto plate prije pet godina jer će ostati bez radnika, radne snage i mnogi su poslodavci to shvatili", rekao je Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

Investitor iz Njemačke očekuje da će do kraja sljedeće godine pronaći lokaciju, ali i obezbijediti potrebnu radnu sangu, kako bi pokrenuo proizvodnju. Na potezu su opštine i gradovi koji mogu odgovoriti ovom izazovu. 

Тагови: