EU4bussines

Novac iz EU uložili u zapošljavanje, nove proizvode, marketing

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2021. 19:38

Desetak registratora dokumentacije, sati provedeni nad pisanjem projekta, odgovaranja na upitnike i mejlove, bogatiji za iskustvo više i sve bi ponovo - tako u jednoj firmi iz Glamočana kod Laktaša objašnjavaju proces povlačenja sredstva iz projekta EU4bussines.

“Pomoć sa strane od jednog konsultanta koji nam je pomogao da tu našu ideju predočimo drugima da shvate šta smo mi zamislili, jer mi imao jednu ideju u glavi, ali je teško nekom objasniti da bi i druga lica koja nisu u tome shvatila šta želimo reći”, Goran Ponorac, direktor firme "Proinox FM" d.o.o. Glamočani

Firma se bavi proizvodnjom ugostiteljske i druge opreme od inoksa. Postoje sedam godina, zapošljavaju 16 radnika. Novac iz EU fondova bio im je kažu, vjetar u leđa za novu stepenicu u poslovanju. Sve se vidi u njihovoj radionici. 

“Naš projeakt se odnosi na povećanje, kao što se i tražilo, izvoznih kapaciteta, nekakvu inovativnost. Mi smo odradili projekat nekakva dva nova proizvoda, gdje smo planirali zapošljavanje novih ljudi i to smo ostvarili. Planirali smo zapsoliti četvoro novih, zaposlili smo pet ili šest. 390.000 maraka od toga pola mi, a pola znači EU4bussines”, kaže Ponorac.

Dio novca uložili su u novi sajt, obuku i sertifikovanje radnika, marketing - stavke koje, kažu, proizvodnim preduzećima nisu prioritet. Firma iz Glamočana bila je jedna od tridesetak iz Srpske, koje su se odlučile na povlačenje sredstava iz EU projekata. 

 “Tačnije, 34 projekta iz RS su finansirana kroz ovaj projekat do sada. Ukupna vrijednost svih ovih projekata iz RS je nešto malo viša od 12 miliona maraka. Sredstva koja su finansirana od strane EU su nešto malo više od 7,6 miliona maraka. do sada su bila četiri poziva za ovaj projekat”, rekao je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.  

U četiri godine, do 2022. privrednicima je na raspolaganju 16,1 milion evra. Sredstva su namjenjena privatnom sektoru, za jačanje konkurentnosti, izvoza, otvaranje novih radnih mjesta.


Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм