ATV

Malinari u problemu

Nude dnevnicu i do 50 evra, smještaj i hranu: Ne mogu naći radnike

  • Izvor: Kurir
  • 27.04.2023. 08:38

Ove sezone dnevnica za radnike koji beru maline u Srbiji iznosi i više od 5.000 dinara (oko 50 evra). Pojedini malinari beračima plaćaju i 50 evra za dan.

Ukoliko malinari beračima daju smještaj i hranu, dnevnica u dogovoru sa radnikom bude nešto manja.

Mnogi malinari strahuju da ove godine neće moći da pronađu radnike za branje malina, naročito jer su prošle sezone sa tim imali problem. 

Malinari se slažu da branje "crvenog zlata" nije lak posao, ali navode da je dobro plaćen.

Vladan Rajaković, malinar, naveo je da će ove godine prinos malina biti dosta bolji.


Oglas za posao privukao ogromnu pažnju: Plata skoro 2.000 KM

Oglas za posao privukao ogromnu pažnju: Plata skoro 2.000 KM

"Snijeg, srećom, nije naštetio ovogodišnjem rodu. Uglavnom, moje maline su plaćene, znam iz drugih izvora da neki imaju tih problema. Ove godine prvi put možda ulazim u problem jer ću morati da imam radnike, dosad sam brao sa ukućanima. Problem može da bude u cijeni koju nagađamo da će biti 200, 300 dinara, pa ne znam kako ću se uklopiti s radnicima. Još nisam pokušavao da ih tražim. Bilo je teško naći ih iako je dnevnica bila i do 5.000 dinara, mnogima je deo roda propao u nedostatku radne snage", požalio se Rajaković.

Podsjetimo, s obziorm na to da je prošle godine bio primjetan manjak domaće radne snage kao moguće rješenje za uzgajivače navodila se mogućnost upošljavanja radnika iz Istočne Evrope, ali i iz Azije, koji su u Srbiji već angažovani na drugim sezonskim poslovima.

Inače, cijena maline za 2023. godinu, po procjenama nekih stručnjaka, neće prelaziti 300 dinara, a čak možda i bude dosta manja, prenosi "Kurir".


Kamera zabilježila pad MiG-31: Letjelica sa zapaljenim motorima projurila iznad građana!

Kamera zabilježila pad MiG-31: Letjelica sa zapaljenim motorima projurila iznad građana!