ATV

Pomorstvo

Oni su zaradili više nego Facebook, Google, Amazon i Netflix zajedno

  • Izvor: Agencije
  • 25.11.2021. 16:01

Ponovo stižu nevjerovatni podaci o zaradi u pomorskoj industriji ove godine.

Naime, brodari koji se bave prevozom kontejnera sada zarađuje više od mnogih najpoznatijih visokotehnoloških kompanija, piše "Splash247", prenosi "Tportal".

Stručnjak za pomorsku industriju Džon Makaun, koji je na čelu Blue Alpha Capitala u SAD, sabrao je zajedničku dobit brodara u trećem kvartalu i uporedio ih sa zvezdama interneta kao što su Facebook, Amazon, Netflix i Google, zajedno poznatih pod skraćenicom FANG, prenosi "Pomorac.hr".

Dobit od 48,1 milijardu dolara u trećem kvartalu bila je gotovo 50 odsto veća od ukupne dobiti FANG-a. U poređenju s ogromnim zaradama Applea i Microsofta zajedno, profit koji je ostvaren u grani kontejnerskog prevoza i dalje je gotovo 15 odsto veći.

Dakle prevoznici su mogli da uživaju u sjajnoj i rekordnoj godini. Kako se podsjeća, kompanije su na dobrom putu da ostvare kombinovanu dobit od 200 milijardi dolara.

Zaokret u nedavnim rezultatima u kontejnerskom brodarstvu je neviđen. Gotovo da nema industrije koja je tako naglo porasla u svojim neto finansijskim rezultatima, naveo je Makaun u novom izvještaju objavljenom tokom vikenda.

Izuzetna dobit koju su svjetski brodari zabilježili ove godine – u kombinaciji s ozbiljnim padom nivoa pouzdanosti rasporeda – izazvala je bes pošiljalaca, a mnoge regulatorne agencije pomno ispituju poslovanje brodara i saveza u kojima se nalaze, piše portal.

Tagovi: