Esen

Operater odbio da zatvori Sjeverni tok 1

  • Извор: СРНА
  • 28.02.2022. 11:30

Najveći evropski operater energetske mreže E.ON, sa sjedištem u Esenu, odbacio je zahtjeve za zatvaranje gasovoda "Sjeverni tok 1" u okviru sankcija Rusiji, saopšteno je danas iz te kompanije za list "Rajniše post".

To je učinjeno, kako su pojasnili, zbog vojne operacije u Ukrajini.

Nakon što je njemačka Vlada prošle nedjelje obustavila proces sertifikacije gasovoda "Sjeverni tok 2", poljski premijer Mateuš Moravjecki je u subotu zatražio i zatvaranje "Sjevernog toka 1", kojim se od 2011. doprema ruski gas u Njemačku, prenosi Rojters.

"Sjeverni tok 1" je zajedničko ulaganje ruskog "Gasproma", njemačkog proizvođača nafte i gasa "Vinteršela DEA", kompanije "PEG InFrastrajčer" E.ON, holandskog preduzeća "Hasuini" i francuskog "Anžija".

E.ON, koji drži 15,5 odsto udjela u "Sjevernom toku 1", saopštio je da je taj projekat odvojen i "potpuno drugačiji", te da nema veze s aktuelnom diskusijom o gasovodu "Sjeverni tok 2".

"`Sjeverni tok 1` je odobren i potpuno operativan gasovod za uvoz gasa", rekao je portparol kompanije za njemački list, dodajući da je kapacitet linije u potpunosti iskorišćen u posljednje dvije godine. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)