Kriptovaluta

Oporavak bitkoina: U nedjelju skočio iznad 20.000 dolara

  • Izvor: B92
  • 20.06.2022.10:23

Bitkoin je u nedjelju porastao čak 7,6% na 20.404 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, signalizirajući oporavak nakon oštrog pada u subotu.

Bitkoin, najveća i najpoznatija kriptovaluta na svijetu, porastao je za više od 16% u odnosu na ovogodišnji najniži nivo od 17.592,78 dolara 18. juna, kada je pao zbog zabrinutosti ulagača o rastućim problemima u kripto industriji i usred opšteg povlačenja od rizičnije imovine.

Cijena bitkoina se malo povukla u nedjelju naveče na 19.781,69 dolara, prema podacima Coinmarketcapa, prenosi Investitor.

Endrju Brener, menadžer međunarodnog fiksnog prihoda u National Alliance Securities-u, rekao je u nedjelju da je porast bitkoina vjerovatno rezultat toga što su maloprodajni ulagači kupili digitalnu valutu tokom vikenda, kada radi malo profesionalnih trgovaca.

"Neki kupci misle da je sada dobro vrijeme za trgovinu jer se bitkoin spustio na nivo koji pokazuje određenu kratkoročnu privlačnost", rekao je Brener. Dodao je da su bitkoin i druge digitalne valute ipak ostale veoma nestabilne.

Rasprodaja na kripto tržištu poklopila se s padom na berzama, budući da su američke dionice pretrpjele najveći sedmični pad u procentima u dvije godine zbog straha od rasta kamatnih stopa i sve veće vjerovatnoće recesije.

Brener je rekao da digitalne valute nisu bile dobra investicija u vrijeme kada američke Federalne rezerve sprovode oštre mjere u cilju obuzdavanja inflacije.

"Sve dok dolar nastavlja da pokazuje ​​snagu, digitalne valute nisu tamo gde želite da budu”, rekao je Brener.

Tagovi: