Podrška Ministarstva

Osamnaest mladih agronoma ostaje na selu

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2022. 20:00

Vesna Vučić zvanično je do danas bila mladi, nezaposleni agronom. Od danas, ona i suprug inženjer šumarstva su mladi poljoprivrednici - preduzetnici.

Odlučili su da ostanu u Donjim Vijačanima kod Pranjavora i bave se uzgojem lubenica i plasteničkom proizvodnjom. Sredstva Ministarstva poljoprivrede od 20.000 maraka uložiće u novi i veći plastenik. 

“Dobro će nam doći da pomognemo se u našoj proizvodnji i svemu. Pa ćemo vidjeti, ako bude uspješno proširivaćemo se i dalje. Jeste, jeste, planiramo plastenik. Planirala sam zimsku proizvodnju vjerovatno salate i mladog luka, pa ćemo vidjeti kako će biti”, kaže Vesna Vučić iz Donjih Vijačana kod Prnjavora.

Za Draganu Duvnjak, mladog agronoma iz Osojaca kod Dervente, stvari se polako slažu kako je željela. Bavi se organskim uzgojem šipka, a ove jeseni sa njenog gazdinstva u na inostrano tržište stiže 100-ti organski čaj od šipka. 

 “Za početak sd planiramo 10.000 pakovanja vrećica čaja ili, u prevodu,  negdje oko dvije tone sirovog proizvoda šipka”, priča nam Dragana Duvanjak.

Vesna i Dragana su se našle među 18 mladih agronoma iz cijele Srpske, čiju poljoprivrednu proizvodnju subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede sa po 40.000 maraka. 

“Nama je cilj da ti mladi ljudi kadrovi iz poljoprivrde ostanu na selu, pomognu svojim porodicama i komšijama i unaprede poljoprivrednu proizvodnju. Dvocifren je broj aplikanata, njih 18”, izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Osim da su nezaposleni, mladi inženjeri poljoprivrede morali su da predoče poslovni plan, da imaju svoje zemljište u posjedu ili u zakupu i u roku od tri mjeseca naprave nabavke koje su predočili u poslovnom planu, registruju gazdinstvo i zaposle se u svom gazdinstvu.


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.