ATV

Zbog štrajka

Otkazane stotine letova na aerodromima u Njemačkoj

  • Izvor: anadolija
  • 20.04.2023. 12:54

Više od 100.000 putnika pogođeno je otkazivanjem letova zbog dvodnevnog štrajka upozorenja na četiri aerodroma u Njemačkoj.

Čuvari povezani s Udruženim sindikatom uslužnih djelatnosti (Ver.di) nisu uspjeli postići dogovor s poslodavcima o povećanju plata, pa su sinoć stupili u četrdesetosmosatnu obustava rada na aerodromima u Hamburg, Keln/Bon i Dizeldorf.

Unija njemačkih aerodroma (ADV) saopštila je da je štrajk, čiji je cilj odsijecanje velikih područja međunarodnog i nacionalnog vazdušnog saobraćaja, daleko iznad onoga što je prihvatljivo i da je potpuno neprimjeren.

ADV je najavio da će zbog obustave rada vjerovatno biti otkazano najmanje 700 letova na aerodromima, što će uticati na više od 100.000 putnika.

S druge strane, Ver.di je pozvao i čuvare na aerodromu u Štutgartu da se sutra pridruže štrajku i obustave rad.

Njemačka je posljednjih mjeseci poprište talasa štrajkova radnika različitih sektora. Radnici uglavnom traže povećanje plata s obzirom na povećanu inflaciju u sve veće troškove života.

Njemački sindikat radnika u rudarstvu, hemiji i energetici (IG BCE) i Ver.di pozvali su danas radnike u privatnom sektoru u energetici na jednodnevni kolektivni štrajk upozorenja, tražeći veće plate.

S druge strane, u štrajku upozorenja koji su 27. marta vodili Ver.di i Sindikat njemačkih željezničara (EVG) u sektoru prevoza, većina avionskih, željezničkih i autobuskih usluga je obustavljena, što je izazvalo kolaps u transportnom sektoru.


Pratite nas i putem Vibera!