Vlada Srpske 

Otpisan dug austrijskoj aviokompaniji

  • 25.06.2018. 19:15

Vlada Republike Srpske odustala je od naplate oko 153.500 konvertibilnih maraka duga po pravosnažnoj presudi od austrijske avio-kompanije Austrojet za letove koji nisu realizovani.

U Ministarstva saobraćaja i veza tvrde da su još 2008. godine taj avans morali da uplate za mali broj putnika na liniji Banjaluka – Salcburg. Poručuju da više nema pravnog načina da naplate dug, jer su izgubili svaki trag tadašnjem vlasniku kompanije. Pravnici tvrde da je došlo do propusta i u samom zaključivanju ugovora. 

"Vlada je prilikom zaključivanja ugovora sa Austrojetom morala da traži ili bankarsku garanciju ili neki drugi sistem obezbjeđenja, kako bi kasnije mogla da izvrši sigurnu naplatu svog potraživanja. Sada je došla u takvu situaciju da je to privredno društvo prestalo sa radom, odnosno nema imovine i samim tim izvršni postupak nema nikakvog smisla;" kaže Milan Petković, pravnik.

Uslov za uspostavljanje avio-linije bio je da ukoliko se proda manje od 37 karata po letu, Vlada nadoknadi 213 maraka po karti. Sa Vladom su sarađivali svega pola godine i na osnovu subvencija zaradili skoro milion maraka. Iz Vlade odgovaraju da su prije prijedloga za otpisivanje duga uradili sve što su mogli.

Ministarstvo saobraćaja i veza je 2009. godine kod Suda u Salzburgu pokrenulo sudski postupak za naknadu štete. Sud je 30.03.2010. godine donio presudu kojom je prihvatio tužbeni zahtjev uz naknadu troškova od 9.883 konvertibilne marke. U međuvremenu dužnik je prodao firmu, promijenio prebivalište i sada je nepoznatog boravišta.  
Za liniju Banjaluka – Salcburg sa kompanijom Austrojet planirano je 13 rotacija mjesečno. Ipak, letovi su nakon pola godine ukinuti zbog neisplativnosti. Iz Vlade poručuju da za banjalučki Aerodrom, na sreću, dolaze bolji dani. U posljednja dva mjeseca uvedeni su novi letovi za Brisel, Memingen i Štokholm, ali i čarter za Tursku.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.