Сјетва била продужена

Озими усјеви стабилни, штету наносе глодари

  • Извор: АТВ
  • 02.01.2024. 19:40

Дуг сушни период у јесен није дозвољавао многим ратарима да адекватно припреме земљиште, тако је сјетва била продужена. Ако се овако висока температура задржи и у наредном периоду, онда то и те како може оставити посљедице на зимске усјеве. Усјеви су тренутно стабилни, али опасност пријети од инсеката и глодара.

 „Изгледа прилично добро, ако ћете упоредити са оним усјевима од прошле године доста, доста боље. Има најезде тих глодара, мишева, тако да обилазио сам и ја парцеле и видио сам да има штете од тога. Ићи ћемо у прољетној сјетви мање, сигурно, ради тога“, рекао је Бошко Радић, пољопривредник из Бијељине.

„Глодари зна се шта је , треба се тровати. И ова година је била тешка, ова сљедећа видјећемо каква ће бити. Прошла је била и сушна и све, родио је и кукуруз, али није то као што је некада рађао“, рекао је Михајло Малетић из Којчиновца.

Пољопривредници се надају и новом правилнику који излази у току јануара, Очекују доста од расподјеле буџета за пољопривреду, средства нису мала, уколико се добро распореде, кажу.

 „Мислим да смо постигли договор и да ће сигурно овај правилник бити доста бољи у смислу доста праведнији  у односу на прошлу годину, значи, неће се моћи за неку мању површину регистровати формално, купити нека машина или неки трактор или нешто друго“, сматра Радић. 

Од 15. до 20.јануара очекују се и капитална улагања ресорног министарства. Надају се да ће се тиме ове године побољшати стање у пољопривредној производњи која је из године у годину све изазовнија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)