"Dejli mejl"

Pabovi, restorani, prodavnice u Velikoj Britaniji se zatvaraju zbog visokih računa za energiju?

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2022. 22:48

U Britaniji su restorani, pabovi, mesare, kafići i prodavnice među malim preduzećima koja su prinuđena na zatvaranje zbog rastućih računa za energente, piše "Dejli mejl".

Male firme mole Vladu da interveniše i smanji visoke račune za energiju, koji su u nekim slučajevima porasli i do 400 odsto, zbog čega mnogi strahuju da bi mogli da prestanu da posluju do kraja godine.

Više od polovine malih preduzeća, oko 54 odsto, strahuje da će ih ogromni računi za energente primorati da zatvore vrata prije kraja zime, navodi se u izvještaju osiguravajućeg društva "Simpli biznis" i grupe za mala i srednja preduzeća "SME insajts".

Sve više kompanija zatražilo je kredit u periodu od aprila do jula.

Mala preduzeća nisu zaštićena ograničenjem cijena energije koje sprovodi britanski energetski regulator "Ofgem" i suočavaju se sa plaćanjem PDV-a od 20 odsto na svoje račune za energiju, dok većina običnih domaćinstava plaća pet odsto.

Ogromno povećanje cijena energije primorava mnoge od preostalih britanskih pabova, restorana i drugih malih firmi da skrate radno vrijeme, a u nekim slučajevima i da se trajno zatvore.

Neke firme, kao što je mesnica "Marej" u Bristolu zatvorila je svoja vrata ovog mjeseca nakon 28 godina rada u prostorijama, koje je do tada zauzimala duga linija mesara od 1800-ih.

Hiljade malih firmi, od kojih su se mnoge borile da prežive pandemiju, su na ivici propasti zbog krize troškova života.

Eksperti upozoravaju da će energetska kriza "ugasiti" Britaniju ove zime i da više neće raditi pabovi, prodavnice i restorani.

U mnogim slučajevima računi za gas i struju su se utrostručili i nastaviće da rastu i nakon septembra. Računi su sa 20.000 funti godišnje za gas i struju dostigli 76.000 funti.

Gotovo tri četvrtine vlasnika pabova kaže da su im računi za komunalije udvostručeni i apelovali da Vlada smanji PDV i poreske stope za firme.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.