Европа

Пада инфлација

 • Извор: Анадолија
 • 30.11.2023. 11:41

Европљани су поново доживјели одређено олакшање, јер је инфлација пала на 2,4 одсто у новембру, што је најнижа стопа у посљедње двије године.

Пад трошкова енергије ублажио је кризу трошкова живота, али више каматне стопе смањују способност економије да расте.

Инфлација у 20 земаља које користе евро је пала са 2,9 одсто на годишњем нивоу у октобру, према подацима које је у четвртак објавио Еуростат, статистичка агенција Европске уније.

То је далеко од врха од 10,6 одсто у октобру 2022. године, јер је енергетска криза довела до тога да се европска домаћинства и предузећа боре да саставе крај с крајем.

Нова бројка је близу циљане инфлације Европске централне банке од два одсто након брзог низа повећања каматних стопа од љета 2022. Али компромис је зауставио економски раст.

Обрадов и Самарџија ухапшени због бруталног покушаја убиства у Палама

Обрадов и Самарџија ухапшени због бруталног покушаја убиства у Палама

То подиже очекивања да ће ЕЦБ други пут заредом одржати стопе стабилним на свом сљедећем састанку 14. децембра.

Предсједница ЕЦБ-а Кристин Лагарде поновила је ове седмице да ће банка доносити одлуке на основу најновијих података и држати стопе високим докле год буде потребно за постизање циља инфлације. Кључна стопа ЕЦБ-а достигла је рекордних четири одсто.

"Ово није вријеме да почнемо проглашавати побједу", рекла је Лагарде у Европском парламенту.

То је јасно видљиво у Њемачкој, највећој европској економији, у којој је годишња инфлација пала на 2,3 одсто овог мјесеца с три одсто у октобру. Али сада се суочава с буџетском кризом - поврх тога што је највећа свјетска економија с најлошијим резултатима.

Енергетска криза посебно је била тешка за Њемачку, која се ослањала на јефтин природни плин из Русије за напајање својих фабрика.

Радник погинуо приликом постављања крана на виљушкар

Радник погинуо приликом постављања крана на виљушкар


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.