"Moguće pojeftinjenje”

Padaju cijene kafe na svjetskoj berzi

  • Извор: Независне
  • 14.11.2022. 08:14

S obzirom na pad cijena kafe na svjetskoj berzi, moguće je da u narednih mjesec dana u Bosni i Hercegovini dođe do pojeftinjenja ovog toplog napitka, kažu sagovornici "Nezavisnih".

Naime, kada je riječ o kafi, u proteklom periodu na svjetskoj berzi bilježen je značajan pad njene cijene.

Da je u narednom periodu moguće pojeftinjenje, za "Nezavisne novine" potvrđuje i Momčilo Banjac, direktor kompanije "Minea" iz Gradiške.

"Cijena kafe varira. Tačno je da su u proteklom periodu cijene dosta niže, te s obzirom na takvu situaciju, u narednom periodu postoji mogućnost da dođe do pojeftinjenja i kod nas", rekao je Banjac.

Prema njegovim riječima, kupci i pržioničari trenutno imaju velike zalihe kafe.

"Jednu od glavnih uloga u pojeftinjenju ima dolar, jer je dosta ojačao u odnosu na evro", rekao je Banjac.

Banjac dodaje da još nemaju tačne informacije koliko bi pojeftinjenje moglo da bude.

"Kada to gledamo sa procentualne strane, mi još nemamo tačnu procjenu koliko bi to moglo biti. Ja sam kontaktirao sa svojim dobavljačima, oni još rade po visokim cijenama, jer su ulazi i dalje skupi. Ako se ovakva situacija zadrži u naredom periodu, onda svakako možemo očekivati niže cijene", rekao je Banjac.

Kako je dodao, niže cijene kafe svima idu u prilog.

"Svima je stalo da cijene budu niže, mnogo je lakše raditi kada je jeftinije, jer je tada odmah izlaz veći i mi ćemo se truditi da cijene kafu budu niže", rekao je Banjac.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Dragan Grbić, glavni pržioničar i šef proizvodnje u firmi "Fabrika Coffee", cijena njihove kafe će ostati iste.

"U jeku poskupljenja mi nismo podizali cijenu naše kafe, iako je tada poskupljenje bilo oko 30 odsto, te samim tim sada nećemo ni smanjivati cijene", rekao je Grbić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvoz kafe je manji za oko dva miliona kilograma u odnosu na isti period prošle godine.

"Za deset mjeseci tekuće godine u BiH je uvezeno 16.150.449 kilograma u vrijednosti od 117.583.669 KM, dok je u istom periodu prošle godine uvezeno 18.506.302 kilograma u vrijednosti od 125.852.840 KM", navode iz UIO.

Uvoz je najdominantniji iz Brazila, Indije, Italije, Vijetnama, ali i ostalih zemalja.

Kada je riječ o izvozu, on je ove godine iznosio 95.374,62 kilograma, u vrijednosti od 1.024.442 KM, dok je u istom periodu prošle godine izvoz iznosio 92.291,88 kilograma, u vrijednosti od 970.956 KM.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић