Evropska pala za 2,59 odsto

Pale cijene nafte

  • Извор: Агенције
  • 18.10.2022. 19:22

Cijene nafte pale su danas na volatilnom trgovanju izazvanom strahom od povećanja ponude u SAD u uslovima usporavanja privrede i niže kineske potražnje za gorivom.

Na trgovanju do 16:45 časova po našem vremenu, evropska nafta Brent je pala za 2,59 posto na 89,25 dolara po barelu, a cijena američke WTI nafte se stropoštala za 3,41 procenat na 82,22 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati cijene na berzama u realnom vremenu.

Rojters je izvijestio ranije danas, pozivajući se na poverljive izvore, da je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena razgovarala s energetskim kompanijama o svom planu da iskoristi strateške rezerve nafte kako bi oborila cijene goriva za potrošače i podržala dugoročnu tražnju za proizvođače.

Razgovori, koji obuhvataju nova plasiranja nafte iz strateških zaliha na tržište i utvrđivanje terminskog plana za otkup nafte, odražavaju nastojanja Bijele kuće da obuzda rastuće cijene na pumpama, a da pri tome ne nanese štetu domaćim proizvoiđačima ili prerađivačima "crnog zlata", napomnije britanska agencija.

Skok maloprodajnih cijena benzina doprinijeo je da inflacija u SAD dostigne najviši nivo u posljednjih nekoliko decenija, što predstavlja rizik za Bajdena i njegove kolege demokrate uoči izbora na polovini mandata 8. novembra, na kojima žele da sačuvaju kontrolu u Kongresu.

Bajden je prošle nedjelje rekao da su cijene benzina previsoke i da će ove nedjelje imati nešto više da kaže o smanjenju tih cijena. Dejvid Turk, zamjenik ministra za energetiku, takođe je izjavio prošle nedjelje da administracija može po potrebi da koristi strateške rezerve nafte u narednim nedjeljama i mjesecima kako bi stabilizovala situaciju na trržištu.

Administracija u Vašingtonu je razgovarala sa energetskim kompanijama o otkupu nafte do 2025. godine kako bi se popunile strateške rezerve, nakon što je Bajden u martu najavio najveću prodaju iz državnih zaliha ikada, od čak 180 miliona barela u periodi od maja do oktobra.

Prema riječima Rojtersovih sagovornika, vlada SAD se sprema da proda oko 40 miliona barela nafte iz strateških rezervi, što bi uskoro mogla i da objavi. Ministarsvu energetike ostalje još oko 14 miliona barela za prodaju od ukupno najavljenih 180 miliona barela.

Pored toga, administracija ima mandat, prema zakonu koji je Kongres usvojio prije par godina, da proda još 26 miliona barela nafte iz strateških rezervi u fiskalnoj 2023, koja je počela 1. oktobra.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.